Četiri naplatne rampe na novom autoputu

Šef projekta izgradnje Koridora 11 Ivan Pavlović kaže za RTS da putnici iz Beograda do početka autoputa mogu doći putem pored Ade ka Obrenovcu, ali i obilaznicom preko Ostružničke petlje.
Dodaje da je putnicima od Beograda do Mislođina, početka novog autoputa, potrebno od dvadeset do trideset minuta. Pavlović je naveo da se putnici na novi autoput uključuju u mestu Mislođin i da ih nakon nekoliko kilometara očekuje prva naplatna rampa.
 
"Ovu deonicu čine tri petlje – Ub, Lajkovac, Ljig. Četiri naplatne rampe, tri bočne i čeona Obrenovac", objašnjava za RTS Pavlović.
 
Dodaje da je posle Obrenovca, sledeća rampa i uključenje u Ubu gde se nalazi velika petlja. Zatim od Uba put dalje vodi do Lajkovca gde je takođe naplatna rampa i uključenje.
 
"Sledeće veliko uključenje je u Ljigu dokle i ide nova deonica koja se završava tunelom 'Brančići'", objašnjava Pavlović.
 
Dodaje da se sa pet petlji može izaći sa autoputa, kao i da je urađen kompletan zatvoren sistem naplate putarina.
 
"Tako da svaki građanin koji bude ušao na autoput izaći će na onoj petlji gde njemu odgovara", objašnjava Pavlović.
 
 
Foto: RTS (Screenshot)
 
Navodi da je specifičnost ovog puta u odnosu na ostale autoputeve ta da u jednom delu prolazi kroz jednu prirodnu retenziju, posebno na deonici Obrenovac–Ub.
 
"Znači u zoni je vodotokova i dela koji služi kao odbrambeno područje u slučaju velikih kiša", rekao je Pavlović.
 
Dodaje da je bržu izgradnju autoputa sprečilo to što deo saobraćajnice od Lajkovca do Ljiga prolazi pored postojećih vodotokova reke Ljig i Kolubare gde je urađeno proširenje tih vodotokova kako bi se sprečio prodor vode do novog autoputa.
 
"Nakon katastrofalnih poplava 2014. morali smo da izmenimo kompletnu dokumentaciju i uradimo mnogo veći stepen zaštite odnosno proširenje tih vodotokova kako bismo sprečili prodor vode do novog autoputa. To je doprinelo do se rokovi koji su bili definisani i planirani malo pomere", objašnjava Pavlović.
 
Navodi da na ovoj deonici ima 11 nadvožnjaka, 44 mostova i tunel Brančići dug oko 950 metara.
 
Prva vozila na ovoj deonici očekuju se negde oko ponoći. Dodaje da se do kraja godine očekuje povezivanje sa Koridorom 10.
  • Maksa

    18.08.2019 12:04
    Što više naplatnih rampi to bolje,samo ih pravite,sunce li vam poljubim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.