Šarčević: Centar za matične ćelije u Kragujevcu gradi se kao Skadar na Bojani

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.
Šarčević je novinarima u Kniću rekao da je urađeno 35 odsto tog objekta.
 
"Zašto kao Skadar na Bojani? Pa, to je problem srpskog građevinarstva", rekao je Šarčević i dodao da je kao ministar zatekao taj projekat koji je započet 2015. godine.
 
Prema njegovim rečima, izvođač radova firma "Banković" je imala problema, ali je i Vlada imala problem sa Jedinicom za upravljanje projektima.
 
"U JUP-u ste imali po celoj Srbiji započete, a nedovršene objekte. Mi smo uspeli 90 odsto toga da završimo, što je veliki uspeh. Ostalo je nekih šest škola i ostao je taj Centar", rekao je Šarčević.
 
On je rekao i da su bili promenjeni direktori JUP-a.
 
"Projekat je trebalo da se završi negde do marta 2017. godine, a mi smo tek u martu promenili upravu JUP-a, koja je isto bila vrlo neradna i onda smo morali ponovo da radimo aneks i da damo novu šansu", rekao je Šarčević.
 
Dodao je, da je tada sa 26 odsto podignuto izvođenje radova na 35 odsto.
 
"Međutim, videli smo da od toga vajde nema, da se izvođač udavio, da nema radnu snagu. Tu je i saradnja sa bankom EIB, čije su procedure jako spore, kada dobijete neki projekat to je bar godinu dana pre nego što se krene u realizaciju. Otuda je to malo duže trajalo", kazao je Šarčević.
 
Prema njegovim rečima, bolje je prekinuti radove da bi se obnovio tender i da bi se tokom jeseni pojavili dobri izvođači.
 
Šarčević je naveo da se videlo i nešto što je bilo loše isprojektovano, a to je na stotine kvadrata nekorisnih terasa. Ministar kaže da će se tražiti i preprojektovanje, pored ostalog i zbog toga što je u međuvremenu u Kragujevcu osnovan Institut za informacione tehnologije, koji će takođe biti smešten u Centru izvrsnosti.
 
"Mislim da je realna priča da o tome razgovaramo na proleće", rekao je Šarčević.
  • ex chapman

    22.08.2019 13:22
    centar čega?
    najveći stručnjak za matične ćelije je otišao iz Srbije. za koga gradite to? ko će tu da radi? SNS kadrovi sa lažnim doktoratima? iskreno ja bih se plašio takvima da dam da mi grlo pregledaju , jer nisam siguran da ne bi koristili prljavu spatulu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.