Srpske vode većinski u rukama stranaca

Od 400 izvorišta pijaće vode koliko se procenjuje da ih ima u našoj zemlji, Srbija koristi tek petinu, a više od 30 kompanija bavi se flaširanjem mineralne vode.
Srpske vode većinski u rukama stranaca
Foto: Pixabay
Iako zakonom o vodama nije moguće prodati izvor vode strancu, više od polovine flaširane vode koja se nađe na tržištu upravo je u rukama stranaca, piše Danas.
 
Postoje procene da je čak i do 80 odsto vode na tržištu u vlasništvu stranaca, međutim, ima i fabrika u Srbiji koje jesu u rukama kompanija iz inostranstva, ali iza kojih, ipak, stoji domaći kapital.
 
Kompanija Koka-Kola, koja je nedavno privatizovala Bambi iz Požarevca, još pre 14 godina za 21,5 miliona evra je postala vlasnik fabrike Vlasinka koja proizvodi jednu od prodavanijih voda na ovim prostorima "Rosu". Iako je u poslednje dve godine bilo govora o tome da će u iste ruke otići i najpopularniji brend vode u Srbiji "Knjaz Miloš" to se nije desilo.
 
"Knjaz" je do pre nekoliko dana bio u vlasništvu Mid Juropa Partners, da bi aranđelovačku fabriku vode koja zauzima čak četvrtinu tržišta pre nekoliko dana kupio Pepsiko u saradnji sa češkom kompanijom "Motoni 1873". Tada je objavljeno i da Knjaz Miloš godišnje prihoduje 75 miliona evra, dok je, s druge strane, neto prihod Pepsika prošle godine bio veći od 64 milijarde dolara. Manje poznata od popularnog suvlasnika Knjaza je češka kompanija poznata kao KMV (odnedavno Motoni 1873), koja je najveći distributer bezalkoholnih pića u Centralnoj Evropi, gde godinama prodaje proizvode Pepsika. KMV grupacija ima 2.400 zaposlenih i rukovodi fabrikama u Češkoj, Austriji, Mađarskoj i Bugarskoj, a izvozi u više od 20 zemlaja. 
 
Pepsiko i Koka-Kola tako drže nekih 40 odsto tržišta flaširane vode u Srbiji, ali nisu jedini stranci u ovom poslu, jer je i voda Mivela kao deo Frikoma od 2008. godine u vlasništvu hrvatskog Agrokora, odnosno sada Fortenova grupe, koja je preuzela Agrokorove kompanije.
 
Iako u domaćem vlasništvu nije mali broj kompanija, one u odnosu na one u stranom vlasništvu zauzimaju manje prostora na tržištu. Možda i najpoznatija među onima koje su kupili domaći biznismeni jeste kompanija "Voda Vrnjci", čiji je većinski vlasnik firma iz Beograda. U vlasništvu kuršumlijske "Prolom" vode su zaposleni, dok je Nektar iz Bačke Palanke vlasnik fabrike mineralne vode "Heba" iz BUjanovca. 
 
"Jazak" koji se proizvodi na Fruškoj gori je u vlasništvu NIS-a, dok je posle niza peripetija, pokretanja stečaja i obnavljanja proizvodnje Vojin Đorđević nedavno ponovo pokrenuo proizvodnju "Voda vode".
  • izdrzaobezfunkcije

    29.08.2019 06:19
    A ko je to dozvolio?
  • ivan s

    29.08.2019 03:56
    Kisela voda Miloš Veliki.
  • Darwin

    28.08.2019 21:09
    Barem je u sigurnim rukama, srbijanci su u stanju da uniste i kamen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.