Novinarska udruženja osudila ometanje rada ekipe N1 ispred Marakane

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) posebnim saopštenjima protestovali su zbog ometanja rada ekipe televizije N1 pred utakmicu Crvena Zvezda - Jang bojs, ispred stadiona "Rajko Mitić" u Beogradu.
Novinarska udruženja osudila ometanje rada ekipe N1 ispred Marakane
Foto: 021.rs (ilustracija)
UNS je zatražio od policije da utvrdi ko je terao ekipu na javnom mestu i pokušao da joj ošteti opremu i podsetilo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati pravo novinara da rade bez ometanja. 
 
U sapštenju NUNS-a poziva se policija i nadležno tužilaštvo da identifikuju nasilnike preko snimaka N1 i protiv njih preduzmu zakonske mere, a uprave FK Crvena Zvezda da se "javno ogradi i osudi huligansko ponašanje 'navijača'"
 
"Upozoravamo i da huškajući građane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera", navodi se u saopštenju NUNS-a.
 
Prema rečima reportera N1 Mladena Savatovića, pred utakmicu pokušao je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase "špijuni", "lopovi", "američki plaćenici".
 
Ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i građane za mišljenje. Međutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, nekoliko mladića su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju.
 
Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, međutim, oni su ih pratili.
 
"Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt", ispričao je reporter N1.
  • RVosha

    28.08.2019 20:54
    Smrdija
    Zbog cega se huligani nazivaju navijacima ?
  • QQ

    28.08.2019 20:47
    Smejurija
    Ako vam se ne svidja nas nacin rada kao agenata masovne kontrole zalite se visim agencijama masovne kontrole.
  • Nik

    28.08.2019 19:06
    Lepak za muve
    Fudbal ipak služi nečemu: da kao lepak za muve, okupi sve najgore zlo u društvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".