Novi pravilnik: Radnici privatnog obezbeđenja mogu da koriste biber sprej

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je novi Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja koji propisuje način rada službenika i redara u vršenju redarske službe na javnim skupovima.
Novi pravilnik: Radnici privatnog obezbeđenja mogu da koriste biber sprej
Foto: Pixabay
U izjavi za Tanjug sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije Aleksandar Nedić, kaže da do novog pravilnika dolazi posle izmena Zakona o privatnom obezbeđenju, i dodaje da je stari pravilnik samo modifikovan.
 
"Ono što je novina jeste redarska služba: gde se precizno i jasno definiše rad redarske službe u smislu javnih događaja i manifestacija", rekao je Nedić i dodao da je jedna od najvećih novina upotreba biber spreja za radnike obezbeđenja.
 
Kako je istakao, pravilnik i zakon definišu slučajeve u kojima radnik obezbeđenja može da upotrebi biber sprej i dodaje da je to ukoliko dođe do nereda ili ugrožavanja bezbednosti štićenog objekta odnosno ako je ugrožena bezbednost ljudi pa su se stekli uslovi za upotrebu sile pa i tog spreja.
 
Privatno obezbeđenje s vatrenim oružjem po pravilu se angažuje pri transportu novca, kaže on i dodaje da je u pravilniku izričito određeno kada i kako se vatreno oružje upotrebljava.
 
"Trenutno u Srbiji postoji više od 400 licenciranih pravnih lica koji imaju licence izdate od MUP-a, a oni poseduju preko 800 licenci za obavljanje ovih poslova s tim da jedna firma može da ima više licenci", kaže Nedić i dodaje da ove firme imaju više od 35.000 zaposlenih na ovim poslovima, a da je prosek plata u ovom sektoru između 30.000 i 35.000 dinara.
 
Iako je pravilnik precizan, on napominje da ipak postoje problemi pre svega oko "bezbednosne kulture samog stanovništva" što bi doprinelo da bolje razumeju šta radnik fizičkog ovlašćenja radi i koja su njegova ovlašćenja.
 
"Potrebno je uraditi niz edukacija iz bezbednosne kulture kao što radi MUP", kaže on i objašnjava da bi to pomoglo ljudima da shvate da je radnik tu zbog njih kao i da pomogne postojećim bezbednosnim službama.
  • Hahahohohuhu

    30.08.2019 09:01
    Poštenom čoveku ne treba privatno obezbeđenje.
  • dzo

    30.08.2019 08:08
    @Utopija neće pući tikva, ostali su samo klinci, penzioneri i ovi što se guraju u stranke a i oni bi radije u nečiju zadnjicu nego preko grane. Ostatak siledžije i to je to.
  • Zeka iz grma

    30.08.2019 07:49
    Brđani kada siđu da studiraju, mnogo vole da rade kao obezbeđenje, pretuku nekog iz čistog zadovoljstva ili prepipavaju zgodne studentkinje koje bi da uđu u klub.
    Shodno tome, mogu očekivati od istih biber sprej u oči, direktno, kada se najmanje nadaju.

    Ovaj zakon im samo daje šansu da se brane.
    Ne bojte se, nije ovo zbog klubova.

    Već zbog izbornih mesta i izbora.
    Da stranačke tabadžije imaju zakonko pokriće.
    Jer, ako je neko dobio sprej u oči - onda mora da je pravio problema, zar ne?
    Zgodno dođe za hapšenje, kao dokaz nereda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija