Sukob vlasti i nauke oko direktora Vinče

Uoči sednice Upravnog odbora Instituta za nuklearne nauke "Vinča", nezadovoljstvo naučnika preraslo je u javni protest jer je bez obrazloženja odbačen predlog Naučnog veća Instituta za imenovanje dr Zlatka Rakočevića, sadašnjeg vršioca dužnosti, na mesto direktora.
Sukob vlasti i nauke oko direktora Vinče
Foto: Pixabay
Deo zaposlenih u Institutu iskazao je revolt zbog odbacivanja predloga Naučnog veća pokrenuvši onlajn peticiju protiv odluka nadležnih - Upravnog odbora i Ministarstva prosvete koje donosi konačan zaključak o imenovanju direktora, piše Danas.
 
Danas se održava sednica Upravnog odbora, a kako v.d. direktoru za nedelju dana ističe rok obavljanja funkcije, izbor novog vršioca dužnosti je jedna od tačaka dnevnog reda.
 
Nakon što je UO na sednici 12. jula 2019. odbio njihov predlog, Naučno veće Instituta izdalo je saopštenje u kome se podseća da je Rakočevića za v.d.  direktora, nakon ostavke direktorke Milice Marčete Kaninski krajem februara i hapšenja njenog supruga, postavio u martu upravo Upravni odbor. Naučno veće navodi da je Rakočević u međuvremenu doprineo smanjivanju unutrašnjih tenzija, kao i normalizaciji i poboljšanju uslova rada.
 
Rakočević je, inače, na glasanju dobio dvotrećinsku podršku kolega, što je, kako se navodi, najveći broj glasova ikada dobijen u prvom krugu od kada ovakvo izjašnjavanje u Vinči postoji. Uprkos očekivanjima naučne zajednice, UO nije podržao predlog i izabrao Rakočevića za direktora, što veće smatra neprihvatljivim.
 
V.d. direktora Zlatko Rakočević, ističe za Danas da je zahvalan kolegama što ga podržavaju i da razume njihovo negodovanje jer se, posle afera sa prethodnom direktorkom, atmosfera na Institutu konačno promenila te da oseća obavezu prema tim ljudima, a da ga sama funkcija ne zanima.
 
"Ministarstvo i UO su me bacili da rešavam probleme, uspeo sam da smirim situaciju, ali očigledno se nadležnima nisam svideo. Iz ministarstva sad kažu da sam ja pokrenuo peticiju, ali nisam ja mogao da lažiram podršku kolega", navodi Rakočević.
 
Iz Ministarstva prosvete odgovorili su Danasu da su obavešteni o situaciji u Institutu i da "nije bilo nikakvih propusta od strane UO".
  • Zzeljko

    30.08.2019 19:04
    I maja i babic izgledaoju kao posle nuklearne probe,odgovarali bi za rukovodioca!!!
  • Prle

    30.08.2019 17:05
    Samoupravljaci
    Gospodo ovo je drzavni institut. Formirajte svoj privatni institut pa samoupravljajte do mile volje
  • mrva

    30.08.2019 15:19
    debilana
    predlažem Maju Gojković, fali joj funkcija a i dokazala se kao snalažljiva u svim sferama i okruženjima, a u nuklearnim naukama ima i konkretnih iskustava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.