Novi okrugli sto o izborima: Bez SzS, DSS, SRS i DJB, Živković napustio salu, Jovanović predložio formiranje prelazne vlade

Na Fakultetu političkih nauka održana je nova runda razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima.
Na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije razgovaralo se o medijima i finansiranju izborne kampanje.
 
Šef Nove stranke Zoran Živković, koji je sastanak napustio posle pola sata, rekao je da se slaže da je birački spisak najmanji problem i dodao da je za njega najveći problem pristup medijima i finansiranje izborne kampanje.
 
Živković je pozvao predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da pozovu OEBS, koji bi kontrolisao izborni proces i uslove od 10. septembra do izbornog dana u Srbiji. Onda će, kako je naveo, pozvati opoziciju da izađe na izbore.
 
Dodao je da je sastanak napustio jer smatra da "nema mogućnosti da se na njemu 'proizvede' nešto dobro za građane". 
 
Sastanku su prisustvovali šefovi poslaničkih grupa SNS-a i SPS-a, Aleksandar Martinović i Đorđe Milićević, poslaniik SNS-a Vladimir Đukanović, potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić i Života Starčević iz Jedinstvene Srbije, a kao predstavnik opozicije tu je bio i Đorđo Žujović iz LDP-a. U ime civilnog sektora sastanku su prisustvovali Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Okrugli sto je zatvoren za javnost.
 
Jovanović (LDP): Predložio sam formiranje prelazne vlade jer je bojkot katastrofalan
 
Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je odluka o bojkotu izbora katastrofalna, bez obzira na kontaminiranu političku atmosferu, te da formiranje prelazne vlade vidi kao rešenje.
 
On je novinarima ispred Fakulteta političkih nauka gde se vode razgovori o izbornim uslovima rekao da je na okruglom stolu predložio formiranje prelazne i republičke i pokrajniske vlade. Jovanović je rekao da se ne slaže sa izjavom ministra Ivicom Dačićem da u Srbiji nema političke krize i okolnosti zbog kojih treba praviti prelaznu vladu.
 
Prema njegovim rečima, vremena nema za promenu izbornog zakona, pa je zato prelazna vlada rešenje, a o tom predlogu više ga interesuje mišljenje opozicije, nego predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
"Voleo bih da čujem šta o tome misli Đilas, Dveri i DS, koji je u tišini i stalno ćuti", rekao je Jovanović, ali dodao i da je najveća odgovornost na Aleksandru Vučiću. On je ponovio da on ne mora  biti u toj vladi, ali i da neće učestvovati na izborima ako "budu ludnica".
 
PSG: Nema uslova za izbore, postoji prostor za poboljšanje
 
Predsedništvo i Politički savet Pokreta slobodnih građana zaključili su na današnjoj sednici da u ovom trenutku ne postoje adekvatni uslovi za učešće na izborima, ali da postoji mali prostor za njihovo poboljšanje – ukoliko se uključi Evropska unija.
 
PSG u saopštenju navodi da se uslovi mogu poboljšati, ukoliko EU preuzme ulogu medijatora, koji svojim autoritetom garantuje implementaciju preporuka nezavisnih stručnih organizacija.
 
Kako dodaju, nalazi stručnih organizacija ukazuju na ugroženost demokratskih procedura. Vlast do sada nije pokazala političku volju da se preporuke implementiraju i time stvore preduslovi za učešće opozicije na izborima, saopštio je PSG.
 
Obradović: Bojkot iznuđeno rešenje
 
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović je rekao danas u Leskovcu da će sve članice Saveza za Srbiju do 15. septembra da se izjasne na svojim stranačkim organima o bojkotu predstojećih izbora na svim nivoima u Srbiji.
 
Obradović je rekao da je cilj stranaka koje čine Savez za Srbiju da se stvore normalni uslovi za odvijanje izbora najmanje šest meseci pre njihovog raspisivanja, da se oslobode mediji, ali da je, "pošto je očigledno da SNS nema nameru to da uradi", bojkot iznuđeno rešenje. Istakao je i da odnos vlasti prema tome pokazuje imenovanje ministra policije Nebojše Stefanovića na čelo radne grupe za saradnju sa OEBS-om oko izbornog procesa.
 
Obradović je pitao da li je normalno da policija kontroliše izborni proces i dodao da se u toj grupi nalazi još ljudi iz MUP-a Srbije.
  • Ooga

    06.09.2019 12:21
    Nikad bolje
    Dok se ne bude poštovao usvojeni ZAKON na svim nivoima i dok ne odgovaraju oni koji samo plate, pa se oslobode optužbe i naravno sve dok se zapošljavaju oni koji, em ništa ne znaju em su spori kao puževi na radnom mestu U OVOJ DRŽAVI NAPRETKA NEMA!
  • je

    06.09.2019 11:06
    belu dz bunjenog
    @niki i slicni
    Ako smo usvojili princip ispoljavanja misljenja glasanjem, onda nam je to jedino sredsvo kao gradjanima da uticemo na bilo sta. Bojkot glasanja je isto kao i slaganje sa vecinom, a svi dobro vidimo ko je danas vecina, pa tako isti oni sa ~30% ukupnih glasova imaju apsolutnu vecinu u parlamentu.
    Najgluplja ideja je poziv na bojkot izbora od strane gradjana. Ono sto mozemo kao gradjani da uradimo jeste da svaki put stvarno glasamo za bilo koga (ne ponistavati listice) i time im ljuljati brod, terajuci ih da posle svakih izbora prave nove ustupke, pa makar i medju samima sobom. To ce vremenom neminovno izleciti izborni proces i glave zaludjenih.
    Suprotno ovom je nasilna promena, sto nikako ne zvuci dobro. Razmislite o tome kako bi ovo izgledalo?
    Hvala svima onima koji su ovo razumeli na pravi nacin.
  • tina

    06.09.2019 09:42
    t
    Opoziciji se ne svidjaju rezultati,zato je lakse da bojkotuju nego da izadju pred narod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.