Parada ponosa danas u Beogradu

Nedelja ponosa završava se danas paradom koja se ove godine održava pod sloganom "Ne odričem se".
Parada ponosa danas u Beogradu
Foto: Pixabay
Goran Miletić iz organizacije Prajda za N1 je rekao da ne očekuje probleme, jer imaju poverenja u policiju. O stepenu poverenja u policiju govori i to što su organizatori aplicirali za organizaciju evropskog prajda, ali napominje i da se prajd i dalje i to na celom Balkanu, doživljava kao "udar na tradiciju".
 
Beogradski Prajd pod sloganom "Ne odričem se" posvećen je svim roditeljima koji se ne odriču svoje dece i koji su ponosni na svoju decu.
 
Kako piše na Fejsbuk stranici "Beograd Prajd", ovogodišnja ruta šetnje je duža nego inače. Prolazi pored svih nadležnih institucija za unapređenje položaja LGBTI+ zajednice kojima Beograd prajd već godinama upućuje zahteve koji se pre svega tiču donošenja novih zakona i efikasnije i doslednije primene postojećih.
 
Okupljanje za Prajd počinje na Trgu Slavija u 16 časova, a sama šetnja kreće u 17 časova od hotela Hilton.
 
Prajd prolazi ulicom Kralja Milana, pored Prajd Info Centra, nakon čega skreće prema Trgu Nikole Pašića pored Igumanove palate. Nakon prolaska pored Skupštine grada Beograda i Narodne skupštine, povorka skreće u ulicu Kneza Miloša kojom nastavlja do zgrade Vlade Republike Srbije. Nakon kratkog obraćanja pred Vladom, Prajd produžava do parka Manjež, gde se održava žurka na otvorenom uz muzički program koji će biti otvoren za javnost.
 
Takođe, novina je to što će Prajd info centar raditi do proleća, a ne samo mesec dana, kao ranijih godina.
 
I ovog puta biće upućeni zahtevi vladi, a njih je sedam. Traži se, naime, odgovornost države i bolja zaštita prava kada je reč o LGBT populaciji, sankicionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.
 
Takođe, zahtev je objektivno izveštavanje o LGBT zajednici, zatim reforma obrazovanja i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika kada je u pitanju LGBT i usvajanje zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.
  • Pedja

    15.09.2019 16:33
    da zanemarimo cinjenicu da su u pitanju gayevi ..kako nekom moze da smeta najobicnija setnja jedne grupe ljudi ?
  • velja

    15.09.2019 15:02
    Zivim za dan kada ce ova parada biti jedini problem u drzavi .
  • Heteroerectus

    15.09.2019 14:58
    Dokle? Znam dokle...
    Cenim da više od 52 parade u Beogradu ne može da bude.

    Osim ako ne budu blokirali saobraćaj, možda, sredom?

    A građani Srbije će biti mirni, jer žele da uđu u Evropsku Uniju.

    Stičem utisak, da su sukobi na ulicama jedini cilj ovih provokacija, pa ako ih ne bude - ovi će tražiti i do 72 parade godišnje.

    Mislim, novca spolja imaju, pa ko će im zabraniti zaboga, kad samo spomenu ljudska prava a vlastima odmah zadrhte čakšire?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.