"Dualno obrazovanje za studente korisno za karijeru, ali bez slobodnog vremena"

Nedostatak prakse i nedovoljna pripremljenost studenata za svet rada, česta je zamerka poslodavaca.
"Dualno obrazovanje za studente korisno za karijeru, ali bez slobodnog vremena"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Pojedini fakulteti su i ranije imali obaveznu praksu u okviru studija.
 
Ove nedelje Skupština Srbije usvojila je Zakon o dualnom modelu u visokom obrazovanju. Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić ističe da je novim zakonom definisano "učenje kroz rad", koje postaje deo studijskog programa i da će dualni model obrazovanja predstavljati ogroman benefit za studente.
 
Grujić za RTS kaže da su studenti izrazili svoje nezadovoljstvo nedovoljnim brojem mentora, načinom evaluacija nakon prakse, kao i da kada izađu iz formalnog obrazovanja nemaju iskustvo koje njih čini odmah zapošljivim.
 
"Ovim zakonom je definisano 'učenje kroz rad', koje postaje deo studijskog programa. Definisaće se 450 sati za učenje kroz rad u kompanijama, 450 sati za aktivnu nastavu, vežbe i predavanja na fakultetima. To je ogroman benefit za naše studente", istakla je Grujićeva.
 
Trenutno je fokus na fakultetima koji imaju saradnju sa poslodavcima, ali suština je da se kroz taj model obrazovanja napravi sistem u kojem će mladi ljudi imati plaćenu praksu. Naknada bi iznosila 50 odsto od osnovne plate radnog mesta na kojem je student angažovan.
 
"Student će za vreme svog formalnog obrazovanja imati i tu vrstu motivacije da stekne onaj kvalitet znanja koji će njega odmah opredeliti za kompaniju, odnosno za posao kojim želi da se bavi", rekla je Grujićeva.
 
Praksa će biti obavezna za sve fakultete koji se opredele za taj dobrovoljni model studiranja. Međutim, novim zakonom je definisano da studenti mogu da odaberu da se vrate na klasičan model studiranja ukoliko se predomisle, ali i da studenti sa klasičnog modela mogu da pređu na dualni model studiranja.
 
"Ovaj model studiranja jeste teži model, jer zahteva jedno angažovanje studenta za vreme formalnog obrazovanja da zapravo uopšte neće imati slobodnog vremena. Rekla bih da je to zaista korisno, jer je velika podrška kompanija i industrija koje dolaze", naglasila je Grujićeva.
 
Iako su postojale kritike prilikom uvođenja dualnog obrazovanja u srednje škole, Grujićeva kaže da je sve više najboljih učenika koji se nakon osnovnog obrazovanja opredeljuju za stručne škole koje imaju dualni model realizacije nastave. Prema njenim rečima, to govori o tome da i roditelji i učenici prepoznaju kvalitet dualnog modela i da je sve manje kritičara. "Fudbalskim rečnikom, to znači da jedna kompanija za vreme formalnog obrazovanja gradi svog Ronalda, da posle ne mora da ga kupuje po enormno visokoj tržišnoj vrednosti", zaključila je Grujićeva.
  • Nana

    23.09.2019 08:58
    Marko
    U Nemačkoj firme plaćaju obuke svojim radnicima, tako da besmisleno upoređivanje. Ja sam sama plaćala razne stručne kurseve, a ne firma i sada bih još trebala da obučavam.studenta kojeg bi eventualno zaposlila firma u kojoj radim, a on za to da bude plaćen. Ne pada mi napamet.
  • Marko

    23.09.2019 08:22
    Kao prvo nije tačno da im neće ostati slobodnog vremena. Kao drugo čak i da je tačno, tako je i bolje. Ja sam bio stari student jer sam imao previše slobodnog vremena... Beše u moje vreme prosek studiranja na FTN preko 10 godina pa onda posao preko veze... i onda zaglavimo sa starim studentima... A u međuvremenu sam se preselio u Nemačku i studenti grebu kako znaju i umeju da dobiju posao u okviru dualnog studiranja i ništa im ne fali.
    Zaposlite omladinu!
  • Nemam reči, dovoljno

    23.09.2019 07:44
    Ja sam ipak za kvadro obrazovanje.

    Dakle, da neko bude ing, da ume da radi kao vozač GSP-a, da ima znanje pomoćne medicinske sestre/brata/komšije, da bude turistički vodič i, što da ne, da ima znanje masera sa specijalizacijom za srećnu završnicu.

    Jer, uskoro će Srbija imati malo ljudi, pa da svi preostali bar budu svestrani.
    Obavezno bar 2 posla po 8 sati, a u trećih 8 sati mogu honorarno da rade.
    Na taj način sigurno neće biti kritikovani javno, s amedija - da su lenji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.