SNS spremila paket mera za poboljšanje izbornih uslova

Srpska napredna stranka sastavila je, u cilju poboljšanja izbornih uslova, dokument o izmenama izbornog procesa, piše "Blic".
SNS spremila paket mera za poboljšanje izbornih uslova
Foto: 021.rs
Dijalog sa RTS, sankcije za zloupotrebu javnih preduzeća, zabrana korišćenja skupova koje prave institucije za promociju stranaka, funkcioneri u kampanji samo posle radnog vremena, dupliranje kazni za zloupotrebu funkcije - deo su predloženih mera.
 
Ceo dokument biće usvojen na sednici radne grupe Vlade, koju vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a koji će kroz zaključke Vlade biti operacionalizovan.
 
Kako navodi beogradski dnevnik, planirano je da bude 10 zaključaka Vlade, koji će se sprovoditi meru po meru, a svi oni će izdavati jasne obaveze ostalim državnim organima.
 
"Javna sredstva ne smeju da se troše u kampanji, ni za svoju promociju ili antikampanju za rivale, a funkcioneri će morati jasno da navedu da li nastupaju kao predstavnici stranaka ili kao državni organ, a još važnije je što će u kampanju moći da idu tek posle radnog vremena", kaže izvor "Blica".
 
Kako dodaje taj izvor, predviđeno je i javno saslušanje, a to je procedura kojom se unutar Skupštine govori o funkcionisanju institucija, čime se otvara pitanje aktivnosti REM, kvaliteta rada i svega onoga što bi trebalo da rade po zakonu i u skladu sa najvišim standardima.
 
"Tu će i oni koji se bave praćenjem rada REM moći da daju svoje viđenje, a to su CRTA, CeSid, Transparentnost...Oni će moći da daju svoj stav kakav je bio rad REM-a u toku kampanje, ali i u predizbornom periodu", dodaje izvor "Blica".
 
Plan je i da se izmene zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti. Biće za 50 odsto strože kazne za zloupotrebu funkcija , ali će biti predviđena i sveobuhvatnija kontrola troškova izborne kampanje, navodi se u tekstu.
 
"Duplira se prekršajna kazna u članu 74. Zakona Agencije za borbu protiv korupcije, a koja je sad od 50.000 do 150.000 dinara. Biće propisan rok od pet dana Agenciji da odlučuje po prijavama koje se odnose na zloupotrebe u kampanji, jer se govori o nečemu što daje legitimitet izborima tako da reakcija mora da bude brza. Menjaće se zakon o javnim preduzećima, predviđene su sankcije za zloupotrebu imovine, imena i aktivnosti JP u političke svrhe , a predviđena je i zabrana pritisaka zaposlenih u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom političkim strankama i kandidatima na izborima", navodi "Blic".
 
Što se tiče obuke članova biračkih odbora, nju će sprovoditi RIK, dok će Narodna skupština formirati odbor koji bi pratio rad štampanih i onlajn medija, navodi se u tekstu.
 
Ceo set mera odnosi se na dostupnost dokumenata koje izrađuje RIK. Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i jedan od organizatora okruglog stola vlasti i opozicije Milan Antonijević kaže da je dobro da se s ovim merama upoznaju sve stranke.
 
"Ušlo se u detalje, izmene će biti suštinske i pokazuju mogućnost promene same slike izbornog procesa u Srbiji. Kratak je period, šest meseci zahteva više posvećenosti i nijedna nedelja se ne sme izgubiti da bi se ovo sve sprovelo. Dati su rokovi za izmene, negde su 30, negde 60 dana, a negde će biti i narednih desetak dana", rekao je Antonijević.
 
On je dodao da će dokument biti distribuiran svima, kako onima koji su učestvovali u razgovoru, tako i onima koji su ga napustili.
  • Vla

    24.09.2019 21:16
    Botovi se probudili. Od lupanja minusa počeli i sa komentarima, veoma glupim i očigledno unapred spremnim. Povampirili se. Bliže se izbori. Samo štancajte komentare dok vam deca odlaze...
  • Observer

    23.09.2019 23:57
    Bojkot, jedino rešenje?
    Neko je već na ovom portalu napisao, da je bojkot izbora, pobednička strana.

    Naravno, da je pobednička, kada će SNS sa sve svojim trabantima imati maksimalno 25% od ukupno svih upisanih birača.

    Ovo je najbolji potez opozicije, stavila se na pobedničku stranu!
  • Nikola

    23.09.2019 21:22
    Fer
    Sve je fer i korektno a narod je merodovan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.