Tri godine da se IT sektor uvede u poreske tokove, neki možda pređu u sivu zonu

Najava izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojom se uvodi test samostalnosti preduzetnika, koju su pre nekoliko dana najavili premijerka i ministar finansija uzburkao je javno mnjenje, a pre svega programere pošto je jedan deo njih ovo osetio kao pokušaj države da im zavuče ruku u džep.
Tri godine da se IT sektor uvede u poreske tokove, neki možda pređu u sivu zonu
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, radi se o tome da država želi da zaustavi praksu koju neke kompanije imaju da umesto da zaposle radnika da angažuju njihovu preduzetničku agenciju. Na taj način kompanija ne mora da plaća porez na dohodak i doprinose koji iznose oko 62 odsto na neto platu, već preduzetnici plaćaju paušalni porez koji zavisi od delatnosti i opštine u kojoj su registrovani, ali je uglavnom znatno niži od ukupnih nameta na platu koju bi plaćali da su zaposleni na osnovu ugovora o radu.
 
Ovo posebno važi za neke delatnosti kao što je programiranje, gde mesečna primanja znaju da budu i nekoliko hiljada evra.
 
Cilj testa koji se sastoji od devet kriterijuma jeste da se utvrdi da li je neko angažovan kao pravi preduzetnik ili kao zamena za zaposlenog. Ako se ispostavi da preduzetnik ispunjava pet od devet kriterijuma, znači da nije prošao test samostalnosti i onda se oporezuje kao i ostali prihodi, ali bez priznavanja normiranih troškova. Ukoliko se ispostavi da je paušalac pravi preduzetnik, onda se na njega primenjuje režim paušalnog oporezivanja kao i do sada.
 
Kako prenosi RTS, biti paušalac znači izbeći obimno administriranje, a i visoke namete. To je podstaklo i razvoj domaćeg IT-ja, kažu stručnjaci, i ukazuju da će najavljene izmene njih najviše i pogoditi, da će im zbog većih troškova kompanije smanjiti plate, a oni onda otići iz zemlje.
 
"Sigurni smo da veliki broj naročito manjih IT kompanija, a ogromna većina su upravo manje kompanije, u Srbiji ne bi uspelo da preživi drastično povećanje troškova koje nose porezi i doprinosi na primanje iz stalnog radnog odnosa", kaže Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera.
 
Kako bi ublažila posledice za one koji test ne prođu, a kompanija odluči da ih primi u stalni radni odnos, Vlada je spremila olakšice – da ih oslobodi plaćanja do 70 odsto poreza na zaradu i doprinosa u naredne tri godine.
 
"Mi ovaj paket vidimo kao prelazno rešenje jer će tri godine brzo proći. Iz Vlade imamo uveravanja da će što je pre moguće početi s nalaženjem dugoročnih i sistemskih mera koje bi posle ovog perioda omogućile dalji nesmetani razvoj našeg IT-ja", kaže Šolaja. On je za Danas dodao da postoji mišljenje da će mnogi radnici u IT sektoru preći u sivu zonu. 
 
Goran Radosavljević, profesor na FEFA, navodi za Danas da je paušalno oporezivanje postalo ozbiljan kanal, posebno zbog IT sektora koji raste i donosi ozbiljan novac.
 
"Protiv toga sam i treba te kanale zatvoriti. Ali država je svesno otvorila tu rupu da bi podsticala IT sektor. Istina je da IT paušalci zarađuju velike pare i plaćaju mali porez. S druge strane, radnici iz tog sektora su jako mobilni i mogu da odu iz zemlje. Ovo mi izgleda kao paušalno rešavanje problema umesto da vidimo kako da svima smanjimo poreze i doprinose na rad", smatra Radosavljević dodajući da su strane kompanije angažovale lokalne ljude zato što im se to isplatilo. 
 
Usvajanje izmena Zakona o porezu na dohodak građana očekuje se u novembru.
  • Mercury

    02.10.2019 05:51
    Malo morgen
    Nema kraja pohlepi. Daj daj daj... Za kocke, za ukrase , za novu TV BASTILJU , za ispiracinu mozga... Nema mene uskoro ovde , a porez od koga samo dozivljavam ponizenja kod doktora, na salteru , u prevozu i sl. NIKAD necu platiti. Nije dovoljno sto ga placamo kroz gorivo, skupu i nekvalitetnu hranu, trecerazredne kineske poluproizvode po cenama koje su ravne onim zapadnim ? Pa IT-evci nisu krezave budale sa sendvicem. Nas urodjeni kolektivni podanicki mentalitet nam ne da da vidimo to da bismo slozni mogli za 24h do jednog da ih poredjamo na Trgu , javno ponizimo i gole zapakujemo za Hag. To se nece desiti nikad jer smo stoka, tako da sve sto ostaje - DE, AUS,USA.... Zemlje koje su ispred nas. Mnogo. Srecno braco.
  • Novica

    01.10.2019 19:01
    Britanska devicanska ostrva, Kipar, Hong Kong, Kajmanska ostrva,... Ko voli nek izvoli...
  • Vlada

    01.10.2019 16:48
    @@
    Mogu ti oni obračunati porez i za 30 godina unazad, ali ti to ne mogu naplatiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija