Prvi put se u Srbiji obeležava "Dan bez mobilnog telefona"

"Dan bez mobilnog telefona" obeležava se danas prvi put u Srbiji, a Komitet za bezbednost saobraćaja poziva sve učesnike u saobraćaju da se tokom dana uzdrže od upotrebe mobilnog telefona kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda uzrokovanih nepropisnom upotrebom telefona tokom vožnje.
Prvi put se u Srbiji obeležava "Dan bez mobilnog telefona"
Foto: Pixabay
"Mnogo je razloga zbog kojih vozači tokom vožnje skreću pažnju sa saobraćajne situacije. To mogu biti reklamni natpisi pored puta, može biti saobraćajna nezgoda koja se dogodila u suprotnoj traci autoputa, ali svakako je najčešće skretanje pažnje na ekran mobilnog telefona", izjavio je prof. dr Milan Vujanić, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
On napominje da i najmanje skretanje pažnje u saobraćaju je opasno, jer pri brzini od 50 km/h za samo dve sekunde pređete čak 28 metara, a najmanje dve sekunde vam je potrebno da vidite na ekranu telefona ko vas zove ili ko vam je poslao poruku. 
 
"Dakle, 28 metara ćete voziti praktično na slepo i to samo da biste bacili pogled na telefon, a u tih 28 metara može da zakoči auto ispred, da izađe pešak na kolovoz, da motociklista proba da se uključi u saobraćaj...", navodi Vujanić.
 
Prema rečima direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića, razgovor telefonom, igranje igrica na telefonu ili držanje slušalica telefona na oba uha opasno je i za pešake.
 
"Ako bismo analizirali saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači ili pešaci koji su nepropisno upotrebljavali mobilni telefon, najverovatnije bismo došli do saznanja da su razgovori koji su vođeni, poruke koje su pisane ili čitane, sadržaj koji je pregledan, odnosno da motiv upotrebe telefona nije imao povod od velikog značaja i da je mogao da bude odložen na nekoliko minuta", rekao je Okanović.
 
Godišnje u svetu oko 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama, a sve veći broj strada upravo zbog toga što vozači nisu gledali ispred sebe, nego u ekran mobilnog telefona. Različita istraživanja pokazuju da upotreba mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak 23 puta, što povećava šanse da vozač koji razgovara tokom vožnje učestvuje i strada u saobraćajnoj nezgodi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija