Na autoputu Beograd-Niš od sredine oktobra 56 kamera

Vozače će na autoputu Beograd-Niš od 15. oktobra snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, a međusobna udaljenost kamera je od šest do 32 kilometra, piše "Blic".
Na autoputu Beograd-Niš od sredine oktobra 56 kamera
Foto: Pixabay
Saobraćajna policija će prva tri meseca testirati te kamere, a potom će, ukoliko testovi prođu kako treba, da ih koristi za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.
 
Reč je o kamerama koje postavljaju "Putevi Srbije" u okviru pilot-projekta nadogradnje postojećeg naplatnog sistema na autoputu Beograd-Niš, koji predviđa, između ostalog, postavljanje video-nadzora i na deonicama duž kojih nema odmarališta i benzinskih pumpi.
 
Vozači koji u proseku voze brže od 130 kilometara na sat neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci, navodi se u tekstu.
 
Rukovodilac projekta iz "Puteva Srbije" Darko Savić, kaže za "Blic" da će najkasnije do 15. oktobra biti postavljene sve kamere na predviđenim lokacijama.
 
"Imaćemo ukupno 56 kamera na 14 takozvanih portala ili nosača u oba smera. Na svakom portalu ćemo imati po dve kamere koje će snimati saobraćaj u sve tri trake", naveo je on.
 
Na primer, u smeru Beograd-Niš kamere će biti ispred naplatne stanice Beograd u Vrčinu, zatim nakon 10 kilometara ispred naplatne stanice Mali Požarevac, pa posle sedam kilometara ispred Umčara i tako na još 11 lokacija, navodi Savić.
 
MUP će u prva tri meseca testirati kamere pre nego što počnu da kažnjavaju neodgovorne vozače.
 
"Premerićemo deonice, uraditi sertifikaciju vremena i trase kako bi bilo apsolutno sigurno da su podaci dobijeni pomoću tih kamera i sistema tačni i da kazne za prekoračenje prosečne brzine danas-sutra neće pasti na sudu", ističu u MUP-u.
 
"Putevi Srbije" ne rade niti će raditi merenje prosečne brzine.
 
Savić podvlači i da će kamere sa stoprocentnom preciznošću beležiti registarske oznake svih vozila koja se kreću brzinom do 250 kilometara na sat. Takođe, naglašava da kamere neće meriti trenutnu brzinu vozila.
  • Aleksandar

    21.02.2024 18:16
    Pojas
    Zdravo, zanima me da li je neko imao iskustva sto se tice pojasa, da li su mu stizale kazne sa auto puta na primer Bg-Subotica , konkretno me zanima da li se neko susrecao u vezi kaznjavanja sa auto puta da li ga je kamera zabelezila
  • vojska_spasa

    30.09.2019 12:44
    C
    @DragChe
    Vidi prike za te koji jurcaju 250+ sluze presretaci i njima 101% nece niko pobeci.
    Ne brini takvih je inace manje od 1% koji voze tim brzinama, najveci broj onih koji voze preko ogranicenja su od 140 do 180 a tu ove kamere rade savrseno posao.
    Tako da ne moj da te to brine svi ce biti uhvaceni na ovaj ili onaj nacin, sasvim je svejedno.
  • NS65

    30.09.2019 11:33
    @DragChe
    Očigledno da nisi dobacio dalje od granice jer bi u protivnom znao da kamere imaju višestruki značaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.