U valjevskom "Gorenju" u utorak celodnevni štrajk

U Fabrici rashladnih uređaja "Gorenje" u Valjevu u utorak, 8. oktobra, biće organizovan celodnevni štrajk.
To su najavili Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS) u ovoj firmi, koji od vlasnika između ostalog traže isplatu putnih troškova za sve zaposlene od 1. jula 2014. do 31. decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, isplatu 5.000 dinara naknade za uslove rada, izgradnju menze za ishranu, te povećanje plate svim zaposlenima za 15 procenata, prenose Novosti.
 
Štrajk organizuju, kako su naveli, i zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, ignorisanja zahteva sindikata, odbijanja pregovora o ključnim pitanjima za zaposlene i nekolegijalnog odnosa predstavnika poslodavca. 
 
Sindikati su 16. septembra istim povodom organizovali štrajk upozorenja, koji je trajao četiri časa. Održan je sastanak sa poslodavcem, ali dogovor nije postignut.
 
Rukovodstvo "Gorenja" je posle štrajka 16. septembra saopštilo, između ostalog, da će svim zaposlenima, bez obzira da li još rade u kompaniji, do kraja godine u četiri rate biti isplaćeni zastareli putni troškovi, te da se većina sa tim saglasila. Spremni su da razgovaraju o povećanju plate, nakon rezimiranja poslovnih rezultata za ovu godinu, a da je 1. septembar naredne godine krajnji rok kada bi kantina trebalo da počne sa radom, a do tada će svi zaposleni dobijati naknadu za topli obrok.
  • Bruka

    04.10.2019 19:36
    Ponižavanje radnika
    Gaze radnike, gaze im dostojanstvo, gaze dogovore..sve dok ih svi ne napuste. Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija