Uvođenje državne mature moglo bi da bude odloženo

Uvođenje i polaganje državne mature u srednjim školama koje je bilo planirano za kraj školske 2020/21. godine, možda će biti odloženo za godinu dana, piše Blic.
Uvođenje državne mature moglo bi da bude odloženo
Foto: Pixabay
Prema navodima beogradskog lista, najvažniji razlog zbog kojeg se razmišlja o pomeranju datuma održavanja prve državne mature je činjenica da generacija koja je prvobitno planirana da polaže nije obuhvaćena novim nastavnim planom i programom.
 
Dodaje se da bi u slučaju pomeranja datuma, u školskoj 2020/21. godini državna matura bila održana samo kao proba, ali da njeni rezultati ne bi važili prilikom upisa na fakultete već bi se računali kao jedna od ključnih ocena pri zaključivanju.
 
Državna matura podrazumeva da je svi učenici završnih razreda srednjih škola polažu istovremeno i da je fakulteti priznaju za upis umesto prijemnog ispita.
  • Beholder

    24.10.2019 21:20
    Edu botovi
    Meni se cini da je tri komentara pisala ista osoba... E ako su botovi protiv, znači da je matura dobra stvar! :)
  • N. N. T

    24.10.2019 14:16
    O boze
    Jos jedna besmislica od strane skolstva. Mozda nisam upucena dovoljno u ovu temu. Nije mi samo jasno kako su mislili to da funkcionise. Prvo ne mogu iste testove resavati oni koji zavrsavaju gimnaziju i oni sa nekom trogodisnjom ili cetvorogodisnjom strucnom skolom?Drugo sta ce biti ako neko padne maturu. Nazad u skolu do daljnjeg. Posto koliko znam srednje obrazovanje je obavezno ili ce uvesti da bude. Dokle moze da neko da ponavlja skolu a pritom nece da uci i pada maturu?
  • Pera

    24.10.2019 12:51
    @Ana
    Delimično se slažem sa Vama. Upis na državni fakultet je samo jedan segment do diplome. Treba položiti 40, 50, 60 ispita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.