Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Svako ko posle 1. decembra napadne policajca, sudiju, tužioca, izvršitelja, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen najmanje na godinu dana, a najviše na 12 godina.
Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora
Foto: 021.rs
Ove kazne, skoro duplo veće nego do sada, predviđene su izmenama Krivičnog zakonika, koji stupa na snagu za tri nedelje, prenose "Novosti".
 
"Borili smo se da dobijemo zaštitu kao radnici javne ili državne bezbednosti i uspeli. Ali, sada smo suočeni sa novim problemom - kako dokazati napad. Kod inspekcija je to poseban problem, jer na teren obično izlazi jedan, maksimalno dva inspektora. Kada vrše nadzor u nekoj firmi, zaposleni svedoče u korist svog poslodavca", kaže Dragoman Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije. 
 
Zato je zatražena proširena sednica vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, kojoj bi prisustvovale i sudije, tužioci i predstavnici MUP. Cilj bi bio dogovor oko toga kako u sličnim situacijama dokazati napad na službeno lice i kako usaglasiti ujednačeno postupanje.
 
"Tražimo da se napad na inspektore tretira kao napad na državu, da se takvi predmeti rešavaju po hitnom postupku, da sankcije budu oštre i sudska praksa ujednačena", navodi Paunović.
 
Status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci. Prethodno su ga tražili zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP, novinari...
 
U Ministarstvu pravde kažu da je Radna grupa za izmene KZ u stalnom zasedanju i da će sve pristigle predloge razmotriti. Ipak, dodaju i da zakon precizira ko su službena lica: ona koja u državnom organu vrše službene dužnosti, izabrana, imenovana ili postavljena lica, javni beležnici, izvršitelji i posrednici u arbitraži, vojna lica...
 
Status službenog lica podrazumeva i pojačanu krivičnopravnu odgovornost, pa tako postoji niz krivičnih dela protiv službene dužnosti. Zakon propisuje i teže oblike pojedinih dela, ako ih počine službena lica. Nesavestan rad vozača GSP sada se tretira kao disciplinski prekršaj, a ako bi postali službena lica, bilo bi to krivično delo, navode "Novosti".
 
U ministarstvu napominju da posebnu krivičnopravnu zaštitu imaju oni koji obavljaju poslove vezane za javno informisanje, zdravstvo, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim organima. Napadi na njih tretiraju se kao teži oblici krivičnog dela ako su na meti zbog svog posla. Takođe je uvedeno posebno delo - napad na advokate.
  • NERAD

    14.11.2019 17:28
    Krađa bagera u N Sadu
    Kad će ta službena lica da zapravo počnu raditi?! Na primer, u N. Sadu ukradeno je desetak građevinskih mašina bagera i godinama niti jedno službeno lice u bilo kojoj nadležnoj instituciji nisu našli ništa. Ko će pokradeni da šiti, dok sudije primaju mito!?
  • Simba

    14.11.2019 15:42
    U civilizovanim evropskim zemljama zakonom je zabranjen i najstroze kaznjavan fizicki napad na bilo koje ljudsko bice. Vi vlastodrsci i zakonodavci u Srbiji ne hajete za obicnog gradjana, u tome je vas problem. Zastitite svakog coveka zakonom, bez izuzetka, i onda ne morate brinuti ni za sebe.
  • Miroslav

    14.11.2019 07:21
    Prvo da se promeni naplata izvrsenja koju treba da placa potrazilac a ne duznik. Ko je dozvolio da neko sa dugom od 100 dinara mora da plati izvrsenje 4500? To treba da plati onaj ko potrazuje dug. Uterivacu duga dajes procenat od naplate, a ne da dobijes pun iznos a on jos uzima para od duznika, to nikada nije bilo. I odmah napisite kolika je kazna za nanosenje teskih telesnih povreda sa smrtnim ishodom, ako mi zatreba u susretu sa privatnim izvrsiteljima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.