AŽC: Nacionalna SOS linija snima razgovore, uprkos važnosti diskrecije za žene koje trpe nasilje

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra gostujući u "Novom danu" televizije N1 uputila je niz kritika na rad nacionalne SOS linije za pomoć ženama zbog mnogobrojnih propusta u njenom radu, kao i uskraćivanju pojedinih informacija.
AŽC: Nacionalna SOS linija snima razgovore, uprkos važnosti diskrecije za žene koje trpe nasilje
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ona je istakla da ženske organizacije koje su locirane po celoj Srbiji primaju mnogo više poziva od žena koje trpe nasilje od nacionalne linije koja radi 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.
 
"Kako se podaci o njihovom delovanju nisu mogli naći na sajtu Centru za odojčad, decu i mlade, mi smo zatražili četiri osnovna podatka, koliko poziva dobiju, koje vrste nasilja, na koje mere i usluge upućuju žene koje pozivaju, sabrali smo te podatke i napravile jedan izveštaj zato što se u medijima pojavila informacija da je taj telefon dobio oko 2000 poziva. Međutim, naši podaci govore da je zapravo bilo duplo manje, odnosno 934 poziva. Kada smo uporedili broj poziva, i broj žena koje su se obratile Nacionalnom SOS telefonu, koji inače radi 24 sata, sedam sata, svih 365 dana u godini, pokazalo se da jedna petina žena obrati nacionalnom telefonu, znači četiri od pet i dalje zovu ženske telefone, kojih ima šest", kaže Ignjatović i dodaje da u mreži "Žene protiv nasilja" ima 23 organizacije koje su locirane po celoj teritoriji Srbije.
 
Ignjatović kaže i da je postojao plan da se sve organizacije koje se bave pružanjem pomoći ženama koje trpe nasilje ujedine, uključujući i državnu, ali da nadležno ministarstvo nije pristalo na to. Kritiku je Nacionalni SOS liniju i zbog toga što oni sve razgovore snimaju, dok je prema njenim rečima poverljivost i diskrecija najvažnija u postupku pružanja pomoći ženama koje trpe nasilje.
 
"Kada neka žena pozove, ona mora unapred da zna da mi nemamo identifikaciju njenog telefona, ne možemo da ustanovimo ko je ona ukoliko ona želi da ostane anonimna, da nikome nećemo preneti ono što ona priča jer to može biti, recimo, ministrova žena, ili žena ministrovog vozača", objašnjava Ignjatović.
 
Ona napominje da je anonimnost od vitalnog značaja jer žrtva da želi da prijavi javno pod imenom i prezimenom nasilje, prijavila bi to nadležnim institucijama, a ne bi zvala SOS telefon.
 
Ignjatović je takođe navela da je nedopustivo da obuka za zaposlene koji pružaju po moć na nacionalnoj SOS linije traje samo tri dana, jer je to "izuzetno komleksna oblast i obuka bi trebalo da traje najmanje 12 dana".
 
Opširnije na sajtu N1.
  • Долма

    14.11.2019 11:25
    Е па сад'
    Ови разговори би морали под обавезно да се снимају, поготово ради реконструкције догађања, ако до такве ситуације дође.
    Пре свега, зато што су битни детаљи и информације које се прве дају, а не оне по сећању.
    Не заборавите, да су ово особе које су изложене насиљу, често физичком, па самим тим свака информација о томе је битна.
    Уколико је у питању лажна овакви снимци могу помоћи кажњавању неодговворних особа.
    Иначе, увек се зна ко је звао и одакле, јер и када нема идентификације позивног броја, може се у Телекому обезбедити број који је у то и то време назвао и то се упореди са дужином трајања разговора.
  • w/e

    13.11.2019 00:04
    Podaci
    Svi ti podaci se posle skupo prodaju raznim data mining kompanijama. Isto misljenje imam i za obaveznu anketu prilikom posete ambulanti gde te ispituju 15 minuta o ishrani, treningu, nacinu zivota itd... Mi im besplatno odradimo anketu, a cak nas ni ne obaveste u koje svrhe ce se koristiti prikupljeni podaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.