Meštani Rakite ne žele montažnu crkvu u selu, ni Niška eparhija ne da blagoslov

Montažna crkva, donacija Direkcije za veru Republike Bugarske, koja bi trebalo do Aranđelovdana da bude postavljena u selu Rakita, nema blagoslov nadležnog Episkopa, kažu u Eparhiji niškoj, te u njoj neće moći da se obavljaju bogosluženja.
Meštani Rakite ne žele montažnu crkvu u selu, ni Niška eparhija ne da blagoslov
Foto: 021
Kako pišu Južne vesti, iako je Saša Zlatanov iz iz Kulturno-informativnog centra bugarske manjine, koji je inicijator postavljanja, ranije rekao da ona ima blagoslov za postavljanje, Eparhija niška to demantuje.
 
"Imamo blagoslov iz Eparhije niške da crkva može da se postavi, ona je osvećena. Kad je donešena u Zvonce, otac Merdarije iz Poganovskog manastira ju je osveštao", rekao je Zlatanov.
 
Ipak, u Eparhiji niškoj kažu da nisu ni dobili molbu za postavljanje montažnog hrama, a za ceo slučaj su, kažu, saznali iz teksta na sajtu Južnih vesti.
 
Pomenuta bogomolja podignuta je bez blagoslova Episkopa niškog, ličnom inicijativom privatnih lica. Ona ne pripada jurisdikciji Eparhije niške, ne nalazi se na crkvenoj zemlji i nadležni paroh, niti bilo ko od klirika Eparhije niške, neće tu obavljati bogosluženja niti bilo kakve sveštenoradnje jer za to nema blagoslov nadležnog arhijereja, saopštili su iz Eparhije.
 
Podsetimo, inicijativa Kulturno-informativnog centra Zvonce i Crkvenog odbora crkve Svetog Ilije u tom selu, da se u susednom selu Rakita, poznatom po borbi meštana protiv izgradnje mini-hidroelektrane, postavi montažna crkva, naišla je na negodovanje dela meštana.
  • Lala

    19.11.2019 14:48
    Kad vidim kako se mestani sela Rakita bore protiv uzurpatora onda mi se cini da smo mi ostali Rakita kojoj je otpalo ono Ra.
  • ST

    19.11.2019 10:07
    Mestani sela Rakita su junaci danasnjeg vremena!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.