Handke brani svoju kontroverznu podršku Srbiji

Austrijski pisac Peter Handke, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, branio je svoje angažovanje u korist Srba u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji i rekao da se nikad nije klanjao pred Slobodanom Miloševićem.
"Ni u jednom trenutku se nisam klanjao (pred Miloševićem), ni u sebi, ni otvoreno", rekao je 76-ogodišnji Austrijanac u intervjuu za list Cajt (Die Zeit), prvi od kada mu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost u oktobru. "Video sam ga samo jednom, bio je zatvorenik u Hagu", rekao je Handke u tom intervjuu vođenom u Šavilu, pariskom predgrađu gde živi već godinama. "Želeo sam da ga čujem. Advokat bivšeg predsednika me je pitao da li želim sa njim da razgovaram. Slušao sam šta je on imao da kaže", rekao je Handke.
 
Upitan o prisustvu na Miloševićevoj sahrani 2006. godine, što je izazvalo skandal, Peter Handke je rekao "naravno da sam bio tamo".
 
"Na jednim od poslednjih glasanja on se izjasnio za to da Jugoslavija ne bude rasturena. Njegov grob je takođe grob Jugoslavije. Jel smo zaboravili da je ta država osnovana protiv Hitlerovog Rajha", pitao je on.
 
Handke je 1996. posle sukoba u Bosni i Hrvatskoj objavio pamflet "Pravda za Srbiju" koja je izazvala veliku polemiku. On je 1999. takođe osudio NATO bombardovanje Srbije izvedeno da bi se Milošević naterao da povuče svoje trupe sa Kosova.
 
"Nijedna reč koju sam napisao o Jugoslaviji nije za osudu, ni jedna. To je književnost", rekao je pisac. "Naravno da sam bio jedini. Ja sam Jugosloven preko majke i preko brata moje majke koji je studirao u Mariboru.... Jugoslavija za mene nešto znači", rekao je Handke čija je majka Slovenka iz austrijske pokrajine Koruške. 
 
On je dodao da se za njega radilo o "pravdi za Srbiju".
 
Govoreći o sukobu u bivšoj Jugoslaviji rekao je da je to bio "bratoubilački rat" i da "nema ništa gore od bratoubilačkog rata". 
 
"Koliko Srba je živelo u Hrvatskoj, u Krajini. I odjednom je trebalo da oni budu inferioran narod u sopstvenoj zemlji", rekao je on. 
 
Dodela Nobelove nagrade Handkeu izazvala je talas osporavanja, posebno na Balkanu gde su i dalje duboke ratne rane, navodi Frans pres. Među onima koji osporavaju tu nagradu su preživeli i rodbina stradalih u masakru u Srebrenici 1995. godine.
 
Švedska akademija brani svoju odluku o dodeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave ali da nije podržavao krvoproliće.
 
Uručenje nagrada biće 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.
  • milicica

    21.11.2019 22:52
    zasto ga ne ostavite
    Na miru covek je dobio nagradu kao pisac i niko ga i ne moze osporiti a sta o kome misli i koga voli, ne voli ili podrzava nije niciji problem i ima pravo i kao javna licnost na svoj stav i svaka mu cast . Naklon gospodine i nasi nazovi politicari bi mogli mnogo od Vas nauciti o stavu,moralu i postenju a tek Zapad.
  • N.Sad

    21.11.2019 16:48
    Највећи његови противници су народи и државе које су за време II св. рата били на страни фашистичке Немачке и са њима се борили раме уз раме.
  • Anti Putin

    21.11.2019 16:40
    sta o svemu ovome misle rusofili ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.