Ponovo odloženo uvođenje platnih razreda

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je danas da se predloženim izmenama zakona o platama zaposlenih u državnim službama, za još godinu dana do 2021. godine, odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje "platnih razreda".
Ponovo odloženo uvođenje platnih razreda
Foto: 021
Ružić je to rekao na sednici Skupštine Srbije, obrazlažući predložene izmena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama.
 
Ministar je rekao da je poslodavcima i zaposlenima dat novi pripremni period za pripremu novih rešenja.
 
Izmene zakona koje je obrazložio potrebne su, kako je rekao, da bi se sprovela "detaljnija procena fiskalnog uticaja uključivanja svih zaposlenih u javnom sektoru u novi sistem plata" i omogućilo planiranje i utvrđivanje troškova rada zaposlenih prema novom sistemu plata.
 
Cilj je da se spreči da "učešće mase zarada opšte države u bruto domaćem proizvodu poraste" i da se "ne naruši finansijska održivost republičkog, pokrajinskih i lokalnih budžeta", rekao je Ružić.
 
"To je sve uslovilo potrebu da se od usvajanja zakona pa do njihove primene ostavi odgovarajući vremenski period, čime bi se omogućilo da reforma sistema plata postigne finansijski održivi efekat počev od 1. januara 2021. godine", rekao je Ružić.
 
Ružić je istakao da je opredeljenje Vlade da se reformom sistema plata omogući primena "platnih razreda" u celokupnom javnom sektoru sa više od 400.000 zaposlenih u ustanovama, državnim organima, javnim agencijama.
 
"Specifičnosti svakog dela javnog sektora moraju da se analiziraju i uvaže kroz sistem plata, dodataka i drugih prava koje proizilaze iz rada, kao i kroz proces planiranja finansijskih troškova rada", rekao je Ružić.
 
Dodao je da sve to zahteva obimnu finansijsku analizu svakog sektora, načina njihovog organizovanja, finansiranja i troškova rada, što je sve neophodno da bi bio "smislen i budžetski održiv prelazak na novi sistem u svim delovima javnog sektora".
  • Dr

    02.12.2019 20:18
    nije im isplativo
    Platni razredi bi doneli tačan broj zaposlenih i njihova primanja,samim tim obrazovanje i stručnost.Još im nije isplativo jer nisu još svi dobili adekvatne diplome a i veliki broj glasača bi ili otpao ili dobijao daleko manje a kako to objasniti.
  • Uca

    02.12.2019 17:17
    dzaba napredovanje
    Usabrsavanj u struci , MA- cekam priznavanje vec 5 godina 2% na platu
    Usavrsavanje u zvanju - Pedagoski savetnik - cekam priznavanje vec 3 godine i 4 % na platu
    . Pa ministre, da li je to stimulacija nastavnika? I sve to propada i za racunanje "pemzijskog " proseka
    A lepo me kolege pitale :"Sta ce ti to?"
  • ogorčen

    02.12.2019 15:37
    Znao sam
    Razlog je da neposmena **vna mogu i dalje da primaju basnoslovne plate i sa mesta na kojima se nalaze kradu za sebe i one iznad sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.