Test samostalnosti za paušalce kreće od marta

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojim se preciznije definiše ko ima status paušalca, a predviđaju se i olakšice za novozaposlene.
Test samostalnosti za paušalce kreće od marta
Foto: Pixabay
Utvrđeno je da se primena testa samostalnosti, koji treba da definiše status preduzetnika prema poslodavcu, pošto poslodavci zbog umanjenja poreskih obaveza često angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju i koji su zamena za zaposlenog radnika, pomeri na 1. mart 2020. godine, umesto od početka naredne godine kao što je bilo prvobitno planirano.
 
Među kriterijumima testa samostalnosti su da li preduzetnik pretežni deo prihoda ostvaruje kod jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godišnji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavršavanje za preduzetnika.
 
Ako se, na osnovu testa samostalnosti, ispostavi da preduzetnik ispunjava većinu kriterijuma reč je o zameni za zaposlenog i za takav slučaj će biti predviđeno da se porez plaća po pravilima za ostale prihode, a ukoliko se ispostavi da je lice angažovano kao pravi preduzetnik plaćaće paušalni porez.
 
Mere podsticaja, odnosno smanjenja poreza i doprinosa za novouposlenog radnika, važiće od 1. januara 2020. godine. 
 
Kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale one koji nisu bili u radnom odnosu tokom 2019. godine biće oslobođene plaćanja 70 odsto poreza i doprinosa za te radnike tokom 2020, 65 odsto 2021. godine i 60 odsto 2022. godine.
  • Ljilja

    31.01.2020 21:29
    Ugasice male pausalce
    Ovim zakonom ce stradati posteni male pausalne radnje koje nemaju veze sa pranjem para velikih drustava i umanjenjem obaveza koje imaju velike drustva.
    Recimo transportna radnja koja ima jedan ili dva kombija uglavnom su angazovana kod jednog vece distributivne kompanije. .. Takvi pausalci ce biti ovim zatvoreni.
    A zasto??? Angazuju ih veliki zato sto imaju potrebu za dodatnim razvozom.
    Ocigledno treba zatvoriti sve mucenike koji voze svoj poluraspali kombi...
    da bi se spasile drzavne rupe u zakonu!
  • Simke

    07.12.2019 22:20
    Sinteticki problemi
    Ocigledno da se javnosti zamazuju oci nekim vestackim problemima, zaustavite pljacku Srbije koja je trenutno na sceni a razmontirana od strane medija. Manite se ovih kozmetickih zamajavanja privrednika koji krpe kraj sa krajem. Idu u staroj garderobi i obici voze aute koji jedva prolaze tehnicki a sve sto su imali unistili su im politicari svojim novotarijama. Ili se dozovite pameti ili ce vas narod opametiti.
  • Nebojsa

    07.12.2019 15:07
    Statistika mila dika
    Prvo i osnovno ovi ljudi nisu problem nego ce biti veci problem kada obo primene. Problem kod pausalaca su likovi koji imaju DOO a onda otvore jos 2 ili vise firmi za pranje para i to je lako proveriti a drugo su lazni poslodavci poput na primer ugostiteljskih objekata gde cim dodju blizu 8 milona neko drugi postaje vlasnik. Primer restoran Zelengora u Soko banji a takvih je vise od 10.000

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.