WWF: Riblji fond Srbije pod velikim pritiskom ilegalnog lova

Svetska organizacija za prirodu (WWF Adrija-Srbija) i Ujedinjeni ribolovci Srbije i ove godine, zbog povećane konzumacije ribe uoči praznika, upozoravaju na probleme ribokrađe i prekomernog izlova mnogih vrsta riba, pa čak i strogo zaštićenih.
Podaci do kojih je WWF došao pokazuju da se u Srbiji legalno ulovi oko 5.000 tona ribe, dok je količina nelegalno ulovljene znatno veća -  procene idu i do 10.000 tona. Ribokrađa uništava riblji fond, životnu sredinu i zdravlje ljudi.
 
"Ribokrađa, a zatim i nelegalna prodaja ribe na ulici, omogućena je zbog slabe kontrole i malih, praktično nepostojećih kazni. Ribokrađa je zbog toga izvor lake zarade, bez mnogo rizika. Ribokradice se ne libe da otvoreno i iz dana u dan prodaju nelegalni ulov u ribarnicama i na pijacama, dajući primer i restoranima da u svoju ponudu uključe zaštićene vrste. Vrsta koja se po svoj prilici nalazi u najnepovoljnijem položaju je kečiga, kojoj bez preterivana preti izumiranje", ističe Vladimir Stakić iz Ujedinjenih ribolovaca Srbije.
 
Na meti ribokradica je prvenstveno kvalitetna riba – smuđ, som i šaran, a naročito kečiga. Ukus i kvalitet mesa ove ribe pokrenuo je lanac njenog masovnog izlovljavanja. Sprovođenje totalne zabrane lova te vrste, koju je Ministarstvo zaštite životne sredine uvelo početkom godine na inicijativu WWF-a je za sada neefikasno, te se ta riba ulovljena u otvorenim vodama i dalje nalazi u redovnoj ponudi mnogih restorana i na pijacama.
 
"Građani nam i posle godinu dana od uvođenja zabrane šalju putem društvenih mreža fotografije kečige koja je poslužena u restoranu. Za nas je to dobar znak da su oni svesni zabrane, ali mi nismo prava adresa za prijave, već inspekcija. Problem je što se pojedini ugostiteljski objekti, pre svega riblje čarde, otvoreno hvale na društvenim mrežama da su uspeli da nabave kečigu iz divljine. Zakon jasno propusuje da je to zabranjeno, a pri tom nema ni razlike u ukusu između kečige iz Dunava i iz ribnjaka. Legalna alternativa koja bi pomogla oporavak ribljeg fonda jeste konzumacija kečige iz uzgoja. Na taj način bi inspekcija, ali i aktivisti dobili veću podršku u svom radu", dodaje Deni Porej, direktor WWF Adrije-Srbije.
 
WWF i Ujedinjeni ribolovci Srbije apeluju na nadležne organe da na zločine prema prirodi ne gledaju blagonaklono, da ribokrađu počnu da tretiraju kao bilo koju drugu krađa koja ostavlja ekonomsku štetu po državu, ali pre svega kolektivnu štetu po građane zbog narušavanja prirode. 
 
"Apelujemo i na tužilaštvo i sudstvo da zahtevaju i izriču adekvatne kazne. Ribokrađu ne treba tretirati kao socijalnu kategoriju, jer se njome bave organizovane kriminalne grupe i pojedinci, koji ostvaruju veliku nelegalnu dobit. Adekvatno sprovođenje postojećih zakona, osnaživanje inspekcije i podrška javnosti mogu doprineti rešavanju ovog problema na otvorenim vodama Srbije, te očuvanju reka i ribljeg fonda Srbije", zaključuju u WWF.
  • Sarandzija

    16.12.2019 21:54
    Bobane
    Bojane jel si ozbiljan ili si posetio Jovanjicu? Nadam se da si sarkastican
  • Boban

    16.12.2019 20:23
    Hemija
    Velik problem je saranski takmicarski ribolov. Previse se u vodu baca hrane sa raznom hemijom, koja se u nju dodaje a nema drzavne kontrole. Dodaju se atraktori takzvani izazivaci gladi, konoplja, hormonski dodatci, ubrzivaci varenja, mikro organizmi koji nisu svojstveni za nase vodotokove kao i posebne grupe bakterija. Sve to da bi se riba koja konzumira takvu hranu, naterala da vise i brze jede ne bi li pre uhvatila bojlu-mamac. Ovaj vid ribolova je jako opasan a organizuje se samo zbog kladjenja i visokih nagrada.
  • Nikola

    16.12.2019 20:15
    Riba ribi grize rep
    Riba u mnogo cistijim ekoloskim zemljama od nase je upitna za konzumaciju. Naravno da je ozbiljan problem i u nasim vodama, gde je riba zarazena parazitima i velikim procentom teskih metala a sistem to osporava. Potrebne su veoma detaljne analize i to bez uticaja drzave,kako bi se napravio presek stanja. Nasa drzava je svesna svih zagadjivaca, ali nista ne preduzima protiv njih. Bojeci se da bi prestali sa proizvodnjom i odpustili radnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija