Danas je Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Badnji dan i Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznika rođenja Isusa Hrista.
Danas je Badnji dan po gregorijanskom kalendaru
Foto: Pixabay
U noći između Badnje večeri i Božića, u katoličkim crkvama služi se sveta misa Ponoćka, jer se smatra da baš tada Božje svetlo dolazi iz mraka. Čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu koji je promenio istoriju čovečanstva. Pevaju se crkvene i stare narodne pesme, stvarajući atmosferu radosti.
 
Katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.
 
U kućama se postavlja venac-advent ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen crvenim trakama. U katoličkim krajevima večera je obično posna, čak mnogi ne jedu ništa do večere.
 
Dolaze čestitari, koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića. 
  • Tanja

    24.12.2019 17:06
    Da li neko zna kada se odrzava sveta misa u katedrali?
  • Vlada

    24.12.2019 11:19
    To se samo kaže 'po kalendaru'.
  • Роткваријанац

    24.12.2019 08:36
    Срећни Бадњи дан и наступајући Божић свима који их славе!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.