Kokan Mladenović povukao predstavu sa festivala "jer nad njim visi ime Aleksandra Vučića"

Reditelj Kokan Mladenović povukao je svoju predstavu "Sitničarnica kod srećne ruke", koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš i otvori drugo izdanje festivala Teatar na raskršću.
Kako je obrazložio, predstavu je povukao jer ne može da bude deo festivala nad čijim imenom "visi ime Aleksandra Vučića", preneo je list "Danas".
 
Mladenović je u poruci upravniku Narodnog pozorišta u Nišu Spasoju Ž. Milovanoviću naveo da mu situacija u kojoj su se našli ne ostavlja nikakav manevarski prostor.
 
"Ja ne mogu da budem deo festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru. Verujem u tvoje dobre namere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Aleksandra Vučića, njima popločao put do pakla iz kojeg ne možemo izaći, a da se bar jedan od nas dvojice ne oseća ružno", napisao je Mladenović.
 
On je naveo da je nemoguće prenebregnuti neka osnovna osećanja morala u životu i dužnosti u teatru i napraviti kompromise posle kojih je gotovo nemoguće sačuvati samopoštovanje i razlog za bavljenje umetnošću.
 
"Svaki dalji razgovor je izlišan jer su nam osnovna polazišta nepomirljivo udaljena. Obojici, za utehu, ostaje osećanje da smo, poštujući sopstvena osećanja sveta i teatra, učinili sve da do saradnje dođe. Koje je od tih osećanja u krivu, pokazaće vreme. Možemo, dakle, smatrati da sam povukao svoju režiju, naslov i autorski tim i da je taj termin slobodan za nekoga kome ponuđeni uslovi odgovaraju", istakao je reditelj.
 
Prošle sedmice pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica poslao je otvoreno pismo Spasoju Ž. Milovanoviću, i ogradivši se od pokroviteljstva predsednika Aleksandra Vučića, vratio angažman za predstavu koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.
  • Jami i Šengen

    24.12.2019 17:24
    Da li je AV gledao Jami?
    A možda je sa Malim Šengenom AV pokušao da pokaže da podržava ideje iz predstave Jami Distrikt onako kako ih je shvatio?
    Pa je zato posle hteo jedinstvo sa njim?
  • Terazijski Crnogorac

    24.12.2019 14:14
    Zemlja gruva.
    Ma nije bitan Kokan. Vazan je Aca Lukas i secer u prahu!!
  • Nataša

    24.12.2019 13:14
    Kokan Mladenović:
    "Mislim da nas čeka eksplozija socijalnog bunta. Problem je što tu eksploziju neće imati ko da kanališe. Taj socijalni bunt može da napravi mnogo nelagoda, može da napravi mnogo krvi, ali će nakon toga doći opet neki polusvet na vlast. Mi više nemamo nadu, i to je možda naša najveća tragedija u odnosu na devedesete. Te devedesete su bile strašne, ali su, ipak, ostavljale nadu. Svi smo mislili da će doći bolje vreme nakon što padne taj nakaradni sistem Slobodana Miloševića. Sad nemamo nikakvu nadu. Kad pogledate naše opozicione tajkune sa jeftino privatizovanim fabrikama, sa kućama, sa bazenima, site podjednako kao što je i vlast koju trenutno imamo, vidite da niti u političkom sistemu, niti u toj našoj nesrećnoj, skandaloznoj pravoslavnoj crkvi ne postoji nijedna vertikala koja bi mogla da povuče ovaj narod nabolje. I zato mislim da smo mi na svom civilizacijskom dnu. Ovakav narod kakav mi jesmo nema baš mnogo uporišta da se nazove narodom. Što kaže jedan moj prijatelj, mi nismo narod, mi smo stanovništvo. Mi smo samo grupa ljudi koja naseljava jednu teritoriju. Narod bi morao da ima neke krovne ideale, neki skup plemenitih ciljeva koji ga čine narodom. Mi nemamo nikakve ciljeve, mi ovde samo stanujemo."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.