Koliko su bezbedne benzinske pumpe u Srbiji

Eksplozija benzinske pumpe u Republici Srpskoj blizu granice sa Srbijom podstakla je pitanje njihove bezbednosti.
Koliko su bezbedne benzinske pumpe u Srbiji
Foto: Pixabay
Naftne kompanije koje posluju u našoj zemlji, nadležne institucije i stručnjaci tvrde da je bezbednost srpskih pumpi na najvišem nivou, jer su i propisi i mere zaštite rigorozni.
 
U Evropi neke zemlje dozvoljavaju i nadzemne rezervoare za gorivo. Po srpskim zakonima, svi rezervoari, pa čak i oprema za utakanje goriva, moraju biti pod zemljom. Za gas važe i posebni propisi.
 
"Prosto nemoguće je da dođe do oštećenje, sem onog uređaja za utakanje tečnog naftnog gasa u samo vozilo. A čak i ako dođe do oštećenja i tog uređaja, postoji jedan sigurnosni sistem koji sprečava veliko i nekontrolisano izlivanja TNG-a", rekao je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.
 
Mere bezbednosti počinju, kažu, sa izborom lokacije, jer se pumpe mogu graditi samo tamo gde je odobreno urbanističkim planovima. A upotrebnu dozvolu mogu dobiti tek kada to odobri nezavisna komisija, koju čine stručnjaci i predstavnici MUP-a Srbije.
 
"U svim ostalim merama protiv eksplozivne zaštite, opreme sudova i instalacija pod pritiskom to se isključivo radi u skladu sa evropskim standardima i propisima. Tako da su naše stanice sa tog aspekta i po tom kvalitetu i bezbedne i kvar na tim instalacijama, ako se i dogodi, ne može biti uzrok nekih velikih katastrofalnih događaja", objasno je inženjer Predrag Bogdanović, stručnjak za zaštitu od eksplozija i požara.
 
Vlasnici ili zakupaci pumpi dužni su da periodično proveravaju i opremu i instalacije, a kontrole nadležnih institucija su stalne.
 
"Kada je u pitanju recimo skladištenja i utakanja benzina i dizela, za to je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije. Kada je u pitanju tečni naftni gas, kontrole obavlja Ministarstvo energetike pošto se radi o posudama pod pritiskom", istakao je Mićović.
 
Pravila bezbednosti striktno se moraju pridržavati i vozači, a i oni koji dolaze na pumpe ne smeju unositi zapaljiva sredstva, paliti cigarete i pušiti, a obavezno, dok se gorivo toči, motor automobila mora biti isključen.
 
Opširnije o eksploziji kod Zvornika čitajte OVDE i OVDE.
  • Dejan

    25.12.2019 10:08
    Srb
    Kakvu to ,,bezbednu,, pumpu treba ovde sagraditi a da neko iz saobracaja ide bilo kakvom brzinom,uleti u pumpu i da sve bude ok ? Po cemu se ovde pumpe razlikuju od onih u Danskoj, Moldaviji ili Francuskoj ? Problem je lokacija pumpe,lepo pise u nasem zakonu da okolo pumpe 150km u radijusu ne sme biti naseljeno mesti,e posto se u nas poslovi zavrsavaju u kafani uz janjce i plavi kuferat ! Potpis inspektora lako legne i to je to. Kad se nesto desi onda resavamo problem, delikates nacionalni u srba,da ovo nije desilo,ovog naslova ne bi ni bilo,neskovic bi inkasirao koju hiljadarku vise na svoj konto !
  • Puk. Ratko Puškaš

    25.12.2019 10:08
    ...
    Dve trećine naroda žvaće cigaretu u ustima, četiri miliona ljudi nosi upaljače u džepovima - sa njima niko više nije bezbedan.
  • BV

    25.12.2019 09:53
    --
    O ovome ste trebali pisati pre pet dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.