Prodavnice u Beogradu od danas ne smeju da koriste plastične kese, u Novom Sadu od 2021.

Prodavnice u Beogradu od danas i zvanično moraju da izbace iz upotrebe plastične kese.
Prodavnice u Beogradu od danas ne smeju da koriste plastične kese, u Novom Sadu od 2021.
Foto: 021
Odluku je donela Skupština Beograda još u septembru 2018, a ona počinje da važi od danas, 1. januara 2020. Umesto plastičnih kesa koriste se cegeri, papirne ili biorazgradive kese koje trgovci na raspolaganje mogu da stave potrošačima uz naknadu ili besplatno.
 
Trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, u cilju sprečavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada i usled njegove štetnosti po životnu sredinu.
 
Upotreba plastičnih kesa biće dozvoljena jedino ako se koriste u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.
 
Za one koji krše donetu odluku predviđene su novčane kazne od 150.000 dinara kada prekršaj napravi pravnolice, a 25.000 dinara za odgovorno lice pravnog lica. Preduzetnik će biti kažnjen sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.
 
Inače, Beograd nije jedini grad u Srbiji koji je uveo ovaj propis i počinje da ga primenjuje. Kako je 021 ranije pisao, i Novi Sad i Sresmski Karlovci izbaciće plastične kese iz upotrebe, ali od 2021. godine.
 
Skupština Novog Sada je u oktobru 2019. donela odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine. U odluci se kaže da se "zabranjuje korišćenje plastičnih kesa za isporuke robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada, osim biorazgradivih plastičnih kesa u skladu sa pravilnikom".
 
Zabrana će se odnositi na sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i pijačna mesta na području Novog Sada. Od zabrane su izuzeta ambalažna pakovanja proizvoda.
 
Poslove inspekcijskog nadzora će obavljati Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine i pravna lica koja prekrše odredbe i nastave da koriste plastične kese će se kazniti sa 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu sa 25.000 dinara, preduzetnik sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.
 
Na ovaj način Novi Sad je ispoštovaopreporuku Pokrajinske vlade da se do kraja 2020. godine zabrani korišćenje plastičnih kesa, o čemu je 021.rs pisao OVDE.
 
Podsetimo i da se u Novom Sadu sve manje korite plastične kese otkako je počela njihova naplata 2018. godine, o čemu može pročitati više OVDE.
 
Kada su u pitanju Sremski Karlovci, i ova opština će, poput Novog Sada, zabraniti plastične kese od 2021, o čemu više OVDE.
  • Dragana

    04.01.2020 00:12
    Ponesite
    Kao bivši trgovac jednog velikog lanca,nikada mi nije bilo jasno zašto ljudi ne nose cegere, maaalo je to 5 din za kesu,50 bre,
  • aa

    02.01.2020 09:06
    U sta ce voce i povrce koje je cesto vlazno, ili curi, a mora da se izmeri i odnese tako na kasu? Kako jedna plasticna kesa moze da vise steti od flase, a plasticne flase se na tone prodaju, ukljucujuci i providnu tecnost koja nam inace u cesmama dolazi u kuce?
  • /

    01.01.2020 18:40
    /
    i u neke ns trgovine su pred praznike došle papirne kese, samo još nije krenula njihova prodaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija