Saši Iliću NIN-ova nagrada za roman "Pas i kontrabas"

Dobitnik 66. NIN-ove nagrade za roman godine je Saša Ilić za delo "Pas i kontrabas" u izdanju "Orfelina", saopštio je danas žiri.
Saši Iliću NIN-ova nagrada za roman "Pas i kontrabas"
Foto: Pixabay
U najužem izboru bili su romani Milenka Bodirogića "Po šumama i gorama" ("Orfelin"), Slobodana Tišme "Grozota ili..." ("Čarobna knjiga"), Steva Grabovca "Mulat albino komarac" ("Imprimatur") i Ane Vučković "Jugoslav" ("Partizanska knjiga").
 
U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su, pored predsednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.
 
Nagrada se dodeljuje od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni".
 
Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a među dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari i drugi.
 
Uoči dodele, grupa pisaca uputila je otvoreno pismo kojim su od svojih izdavača tražili da svoja dela "više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu" i pozvali su na njen "bojkot" zbog, kako su naveli, sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja a u kome su "što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi".
 
Među potpisnicima otvorenog pisma su prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimir Tabašević, Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović kao i akademik Miro Vuksanović, koji je dobitnik te nagrade 2005. godine za roman "Semolj zemlja".
  • Nina

    21.01.2020 22:44
    Bravo
    Ziri je napravio pravi izbor, cestitam Sasi Ilicu, Orfelinu i Milenku Bodirogicu! Samo napred... Inace, T.Pancic je napisao najmanje deset knjiga, koje su uglavnom objavljene u ediciji XX VEK. Stojane sine, knjigu u šake!!! Počni da čitaš , vreme je.
  • biba

    20.01.2020 13:53
    Čestitam!
    Čestitke Saši Iliću i fenomenalnoj izdavačkoj kući "Orfelin"!
  • Stojan Lazarević

    20.01.2020 13:36
    Sam svoj majstor
    Lauret Saša Ilić je urednik u Orfelinu, izdavačkoj kući koja je objavila njegov roman. Milenko Bodirogić, koji je bio u najužem izboru, takođe je urednik u Orfelinu. Očekujem da Teofil Pančić svoju novuknjigu (prvu?) objavi takođe u Orfelinu. Gde drugde? Temelji su dobro udareni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.