Od danas obavezan bar-kod ili QR kod na svim proizvodima

Svi proizvodi u radnjama u Srbiji od danas na sebi moraju da imaju mašinski čitljivu oznaku poput bar-koda ili Kju ar koda (QR code).
Od danas obavezan bar-kod ili QR kod na svim proizvodima
Foto: Pixabay
Zakon o trgovini počeo je da se primenjuje pre oko pola godine, osim odredbe koja se odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom.
 
Proizvođačima i trgovcima ostavljen je period od šest meseci kako bi mogli da se prilagode.
 
Ranije je postojala samo mogućnost da, pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv i vrsta proizvoda, ime proizvođača i drugo, bude navedena i neka od mašinski čitljivih oznaka.
 
Potrošači će moći da, nakon instaliranja aplikacije na telefonu, skeniraju bar kodove ili neku drugu oznaku kao što je QR kod i saznaju poreklo proizvoda i osnovne podatke o njemu.
 
Nadležni su najavili da se očekuje i da će građani Srbije uskoro moći da u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima QR kod sa proizvoda.
  • Aleksandra

    07.02.2020 21:30
    Barkod
    U Subotici je nastala epidemija zatvaranja prodavnica u strogom centru grada,a oni koji jos nisu zatvorili-vlasnici rade sami po ceo dan!!!
    Zaista nam nedostaju barkodovi i QR za preostalu populaciju penzionera,jer su svi ostali uzeli putovnicu ili madjarski pasoš u ruku i pravo u EU.
  • Ns

    31.01.2020 18:59
    Nd
    Nije problem što nema Qr koda, nego što nema wechata :)
  • mrva

    31.01.2020 14:12
    i na hleb obavezno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.