RSE: Kineska kompanija dobila posao čišćenja otpadnih voda bez raspisivanja tendera

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije potpisalo je dva sporazuma sa kineskom kompanijom "China Machinery Engineering Corporation" i na taj način direktno ugovorilo posao sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda bez raspisivanja tendera.
RSE: Kineska kompanija dobila posao čišćenja otpadnih voda bez raspisivanja tendera
Foto: Pixabay (ilustracija)
Na ovaj način je Ministarstvo unapred odabralo izvođača radova umesto javnog poziva na koji bi moglo da se javi više kompanija i odabere najpovoljnija ponuda, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
"Osnov za zaključivanje ugovora je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlada NR Kine i Vlade Republike Srbije, zbog čega nije bilo neophodno raspisivanje javnog poziva", navodi se u odgovoru tog Ministarstva na pitanje RSE da li je i gde raspisan tender za izvođenje ovog projekta prečišćavanja voda.
 
"Ovo je kapitalni projekat u koji moraju da budu uključeni svi, dok kineska kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja, a samo prva faza koštaće 271 milion evra, današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji mi ćemo krenuti u istražne radnje – izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bi gubili vreme", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja spomenutih sporazuma.
 
Reč je o sporazumu o saradnji i ugovornom sporazumu za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.
 
Iz odgovora Ministarstva i izjave ministarke Mihajlović može se zaključiti da su uslovi finansiranja projekta i dalje nepoznati i da će biti predmet pregovora, ali je zato izvođač radova unapred odabran.
 
Urednik u listu "Novi Magazin" Mijat Lakićević navodi za RSE da Srbija radovno na taj način ugovara poslove sa kineskim partnerima.
 
"Dogovori se da oni (kineski partneri) rade put, pa se onda dogovara sa kineskom bankom o finansiranju. Znači, vi ste sebi vezali ruke, šta vi tu možete, da kažem, da izboksujete neku nižu cenu kad je to već dogovoreno sa jednom kompanijom", kaže on.
 
Lakićević smatra da se ovakvim ugovaranjem, u koje javnost nema uvid, ne postiže dogovor koji je povoljan za Srbiju, već upravo suprotno – ostavlja veliki prostor za korupciju.
 
Ovo nije prvi projekat u Srbiji koji je zbog direktnog ugovaranja posla bez tendera pod lupom javnosti.
 
Praksu da se važni infrastrukturni projekti ugovaraju direktno sa državama koje su "strateški partneri", umesto sprovođenjem javne nabavke, prema navodima organizacije "Transparentnost Srbija", Vlada pokušava da institucionalizuje u formi pravnog akta.
 
U saopštenju od 29. januara ta organizacija je obavestila javnost da se pred poslanicima Skupštine Srbije nalazi Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju koji, kako se navodi u saopštenju, ima za posledicu podrivanje sistema javnih nabavki.
 
Priču u celosti pročitajte na sajtu RSE.
  • need for speed

    01.02.2020 09:31
    @Станко
    Pa kad su jeftini što ne pobediše na tenderu.
  • Sir Nose

    01.02.2020 09:11
    kako su krenuli ovi radikali da poklanjaju strancima nasu imovinu,oceva/dedova/pradedova tako ce i cela Srbija jednom nestati tj biti prodata nekom azijatu
  • Станко

    01.02.2020 07:33
    Жал
    Ко год да је добио Срби би рекли, зашто тај. Кинези су најјефтинији и узимају свет ценом. Граде нам најјефтиније аутопут и мост. Када нису узели брзу цести Рума Лозница, зашто не Кинези. БИТНО ЈЕ БИТИ ПРОТИВ. Начин је небитан.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.