Preminuo glavni urednik "Vremena" Dragoljub Žarković

Glavni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković preminuo je u 69. godini života.
Preminuo glavni urednik "Vremena" Dragoljub Žarković
Foto: 021 (Printscreen)
Dragoljub Žarković bio je osnivač i glavni urednik ovog nedeljnika od 1991. godine. 
 
Čitav životni i radni vek proveo je u Beogradu, gde je rođen 1951. godine. Diplomirao je na novinarskom smeru Fakulteta političkih nauka.
 
Pre "Vremena" bio je novinar i urednik u novinskim kućama "Politika ekspres" (1974 - 1987) i "Borba" (1987 - 1990). Bio je radijski komentator "Slobodne Evrope" (1993 - 1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska "Republika", austrijski "Standard...). Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.
 
Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista "Politika" i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija. Godine 2016. objavio je "Naprednu knjigu" sa podnaslovom "Godine uspona Aleksandra Vučića".
 
Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada, između ostalog i nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije.
 
"Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija "Vremena" Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet", saopštila je redakcija nedeljnika "Vreme".
 
Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
  • Kolega

    15.06.2020 19:41
    Ko je sada glavni urednik?
  • Član biblioteke

    06.02.2020 12:02
    Novinarčina !
    Biti 30 godina glavni i odgovorni urednik najobjektivnijeg časopisa u Jugoslaviji i Srbiji je samo po sebi podvig. Ali, biti omiljen, cenjen i uvažavan od drugih novinara i intelektualaca je za svako uvažavanje.

    Vučićevići, da živite i radite 1000 godina i pišete kao što pišete, nećete biti ni u aleji "nezasluženih" građana, jer i to treba zaslužiti.
  • NS Sale

    05.02.2020 19:02
    Veliki gubitak na novinarskom nebu Srbije....počivaj u miru gos'n Žarković!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.