FOTO: Pobednik vraćen na postolje na Kalemegdanu

Statua Pobednika, jednog od simbola Beograda, koja je nekoliko meseci bila na restauraciji, postavljena je na obnovljeno postolje na Kalemegdanu, na mestu gde stoji već 91 godinu.
FOTO: Pobednik vraćen na postolje na Kalemegdanu
Foto: FoNet
Postavljanje spomenika počelo je oko 11 sati i zbog toga je tokom prepodneva Kalemegdanska tvrđava bila zatvorena.
 
Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je za N1 da je restauracija Pobednika koštala oko 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.
 
"Bilo je neophodna rekonstrukcija zbog stabilnosti, jer su mikropomeranja spomenika postojala od samog postavljanja. Temelji su stabilizovani, zatim je demontirana skulptura i transportovana u atelje...Radovi su bili spasavalački, bila je u toliko lošem stanju, a postojala je mogućnost i da skulptura padne", rekla je Novaković.
 
 
Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.
 
Spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.
  • Neven Merkov

    15.02.2020 06:36
    Beograd
    Deca nemaju sta da jedu i da se obuku ceste su pune rupa oni renoviraju za 200.000 EUra hahaha koja cifra. Dali bi majstorima u garazu da ga pjeskaju i ofarbaju i amen. Za 200 eura.
  • BulevarEvrope

    14.02.2020 19:40
    Mogli su mu obuci i neke gace za te pare, a ne tako gole guze i sa golubom u ruci...
  • BojaNS

    14.02.2020 17:23
    a kada?
    A kada mozemo da ocekujemo spomenik "Gubitnik"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija