Ministarstvo finansija: Ugroženim grupama i dalje deo prihoda od igara na sreću

Ministarstvo finansija saopštilo je da će Predlog novog Zakona o igrama na sreću obuhvatiti i član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama, preneo je portal B92.
Ministarstvo finansija: Ugroženim grupama i dalje deo prihoda od igara na sreću
Foto: Pixabay
"U Predlogu Zakona o igrama na sreću, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biće uvršten član prema kom se 40 odsto prihoda od igara na sreću uplaćuje za finansiranje Crvenog krsta, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti", navelo je Ministarstvo za taj portal.
 
Ministarstvo kaže da udruženja i bez tog člana Zakona "ni na koji način ne bi bila uskraćena ni za jedan jedini dinar", već da bi podjednaka sredstva dobijala direktno iz državnog budžeta Srbije. Ipak, posle razgovora sa predstavnicima udruženja, koji su izrazili želju da se finansiraju na taj način, a ne direktno iz budžeta, Vlada je odlučila da prihvati njihovu inicijativu.
 
Zaštitnik građana je saopštio danas da je Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću, kako bi se njihovim usvajanjem osiguralo potpuno i neometano ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i drugih socijalno ugroženih lica.
 
Amandmani su podneti na inicijativu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), u vidu izričite garancije usmeravanja dela prihoda dobijenih od igara na sreću u budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom i unapređenje kvaliteta njihovog života.
 
Predlogom novog Zakona o igrama na sreću, bilo je planirano ukidanje obaveze države da izdvoji 40 odsto prihoda koji na taj način ostvaruje za finansiranje organizacija koje se bave popravljanjem položaja osoba sa hendikepom i ranjivih grupa.
  • Napred!

    19.02.2020 15:01
    Tough get going?
    Pa jeste, idu izbori.
    A onda novo predomišljanje, nakon njih.
    Kad si mnogo jak, onda možeš svakog dana da izmisliš novo pravilo ili zakon.
    Najstrašnije je, što se pominje Zakon o bakšišu.
    Ne moram ništa više da vam kažem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija