VIDEO: MUP obavestio tužilaštvo o "narodnim patrolama" koje migrantima zabranjuju kretanje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavestilo je nadležno tužilaštvo o organizovanju takozvanih "narodnih patrola", koje su u petak u večernjim časovima obilazile migrante i izbeglice u centru Beograda i obaveštavale ih da im "zabranjuju kretanje".
VIDEO: MUP obavestio tužilaštvo o "narodnim patrolama" koje migrantima zabranjuju kretanje
Foto: 021
"Policija je o svemu obavestila nadležno tužilaštvo koje je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi navedenog događaja i snimka koji se pojavio u javnosti", navodi se u odgovoru MUP-a Radiju slobodna Evropa (RSE).
 
Na snimku koji se proširio na društvenim mrežama vidi se grupa od dvadesetak muškaraca, koji su se predstavili kao inicijativa "Nema predaje Kosova i Metohije", kako u noćnim časovima prilaze migrantima i izbeglicama oko glavne autobuske stanice u Beogradu i pijace Zeleni venac, sa njima razgovaraju na engleskom jeziku i dele im pamflete.
 
Muškarci iz grupe su migrantima i izbeglicama na engleskom jeziku govorili da će oni "ubuduće svake noći biti na ulicama" kako bi "zaštitili svoje žene", te da će migranti i izbeglice "imati problem" ako neko napadne "srpske žene i muškarce", kao i da to "moraju preneti" svojim sunarodnicima.
 
"Ne dirajte naše žene, ne dirajte naše građane i sve će biti u redu. Kada ste u Srbiji, morate poštovati naša pravila", poručuje jedan od članova grupe migrantu.
 
U opisu videa navodi se da je na pamfletu koji je deljen izbeglicama i migrantima na srpskom, engleskom i arapskom jeziku pisalo: "Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa uveče do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u grupi u toku dana. Napadi na našeg građane vam neće proći nekažnjeno."
 
Muškarac koji je u opisu videa predstavljen kao predsednik inicijative Damnjan Knežević, poručuje na srpskom jeziku da to "nije kampanja protiv migranata, već protiv migrantskog nasilja", kao i da će "svake večeri biti na ulicama".
 
"Ono što smo obećali migrantima neposredno u kontaktu sa njima je da ćemo svih narednih večeri biti na ovim ulicama i da im se ne isplati da prave gluposti. Mi ćemo odgovoriti. Nismo vlada, nismo policija, i odgovorićemo narodski, a to nikome ne idu u prilog", rekao je on, i dodao da ako "organi reda ne mogu da rade svoj posao", oni "neće sedeti skrštenih ruku".
 
 
Inicijativa "Nema predaje Kosova i Metohije" nije zvanično registrovano udruženje pod tim imenom, a u pojedinim medijima predstavljaju se kao "vanstranačka inicijativa".
 
PSG, LSV i SMS traže da tužilaštvo procesuira osobe zbog pretnji migrantima
 
Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je nadležno tužilaštvo da hitno procesuira osobe koje su pretile migrantima.
 
"Pokret apeluje na pojedine političke činioce da ne podižu napetost prema državljanima zemalja koje su pogođene ratom, a koji priliku za novi život traže na tlu Evrope. Dezinformacije kojima se manipuliše dovode do sve češćih napada", navedeno je u saopštenju PSG.
 
Dodaje se da "ovakvo neodgovorno ponašanje na kraju može dovesti do ubistava ili teškog povređivanja što smo imali prilike da vidimo pre nekoliko dana u Nemačkoj".
 
"Srbija je uvek bila država koja prihvata i pomaže svima koji su u nevolji, i smatramo da je naša civilizacijska dužnost da tim putem i nastavimo", zaključuje PSG.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine je pozvala nadležne organe da "u najkraćem roku privedu licu pravde i procesuiraju sva lica koja su prethodnih dana učestvovala u akcijama kojima se preti migrantima u Beogradu i drugim krajevima Srbije."
 
"Nedopustivo je da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, preti i zabranjuje kretanje", naveo je LSV.
 
U saopštenju se dodaje da je indikativno da su ove pretnje usledile nedugo posle početka antimigrantske kampanje pokreta Dveri.
 
Stranka moderne Srbije (SMS) zatražila je od nadležnih državnih organa da najhitnije spreče i sankcionišu organizovanje samozvanih narodnih patrola koje, kako kažu, uvode svojevrstan policijski čas migrantima i raspiruju mržnju prema ljudima drugih rasa i veroispovesti.
 
Ova stranka podseća i da je "preuzimanje zakona u svoje ruke nezakonito".
 
"Od političkih subjekata u Srbiji očekujemo da prestanu sa širenjem neistina o migrantima i politici prema njima", navodi se u saopštenju SMS.
  • Zapadnjak

    23.10.2020 13:50
    I četnici su nastali kao patrole da štite narod od imigranata na Kosovu oko 1900.
  • Strahinja

    23.02.2020 21:48
    a sanitarna inspekcija nista?
    Komsija koji radi DDD usluge dezinsekcija i deratizacija u Beogradu kaze da je taj deo grada gde su imigranti pun prepun krevetnih stenica i sugavca.Svakog dana dobiju po pet poziva minimum ne znaju gde im je glava od posla.

    Umesto da nadlezni nesto preduzmu sve se svaljuje na vlasnike hostela i apartmana gde imigranti borave a to je strogo deo oko glavne autobuske stanice u Beogradu i ostatak opstine Savski venac.

    Najgore od svega kako kaze nemaju vise bilo kakvog radnog osoblja niko ne zeli vise da se zeza sa krevetnim stenicama i sugavcem za bilo koji novac.

    Nemam nista protiv bilo koga ali prijatelju taj je prosao pet kontinenenata 8 drzava spavao ko zna gde i ti ga pustas da spava u hostelu i ocekujes da nema stenica.

    Sve su inficirali a nadlezni se prave mutavi kao zaliveni fikus.Mudro cute.Svi.
  • Migrant

    23.02.2020 20:28
    Sramota me je u kakvoj zemlji zivim... A da, vise ne zivim tamo, to je bio samo ruzan san.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija