Odlažu se ekskurzije iz Srbije u Italiju zbog virusa korona, preporuka građanima da ne putuju u ovu zemlju

Ministarstvo prosvete naložilo je danas srednjim školama u Srbiji da odlože studijska putovanja i ekskurzije u Italiju.
Odlažu se ekskurzije iz Srbije u Italiju zbog virusa korona, preporuka građanima da ne putuju u ovu zemlju
Foto: Pixabay
Ova odluka je doneta zbog epidemije virusa korona u Italiji.
 
Kako je saopšteno, Ministarstvo je naložilo da se studijska putovanja i ekskurzije u Italiju odlože do stabilizacije zdravstvene situacije u toj zemlji.
 
Preporuka građanima Srbije da ne putuju u Italiju
 
Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svim građanima Srbije da do daljeg ne putuju u ugrožena područja Italije, odnosno dok se aktuelna zdravstvena situacija ne normalizuje.
 
"Na osnovu zvaničnih izveštaja o trenutnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji, nakon porasta broja zaraženih lica od respiratorne bolesti COVID-19 (virus korona), italijanska vlada je donela uredbu koja obuhvata čitav niz hitnih i obaveznih preventivnih mera, kako bi se izolovalo područje koje se smatra žarištem virusa", saopšteno je iz MSP.
 
Ova uredba stupila je na snagu 24. februara, a za sada, izolovana zona obuhvata područje severne Italije, Veneto i Lombardiju, s tim što je od subote, 22. februara, autonomna regija Friuli Venecija Đulija, uvela vanredno stanje.
 
Mere obuhvataju zabranu udaljavanja i pristupa pogođenim mestima, odnosno područjima gde je već registrovano prisustvo virusa, suspenziju manifestacija, javnih događaja i drugih vrsta okupljanja, suspenziju nastave u školama i rad vrtića. Takođe, podrazumevju i suspenziju rada muzeja, suspenziju aktivnosti javnih službi (osim neophodnih za život ljudi), primenu obaveznog karantina sa aktivnih nadzorom, kao i čitav niz preventivnih higijenskih mera u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.
 
Imajući u vidu da se podaci o kretanju epidemiološke situacije u Italiji menjaju i ažuriraju iz sata u sat, te da se uvode nove mere, MSP će nastaviti da prati i informiše građane Srbije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji.
 
U Italiji je pet osoba umrlo od ovog virusa, a 219 osoba je zaraženo.
 
Od virusa korona u svetu je obolelo više od 79.000 osoba, dok je 2.636 umrlo, od toga 2.606 u Kini.
 
Ovaj virus je odneo 12 života u Iranu, sedam u Južnoj Koreji, četiri u Japanu, jedan na Filipinima. Još jedna osoba je umrla u Francuskoj.
  • haha

    25.02.2020 10:14
    Može jedan sendvičić mali za malog Mihajla?
  • Trt

    25.02.2020 09:56
    @Mihajlo

    Pa ti sedi kući kad ti je super, za bolje i nisi.
  • Istina...

    25.02.2020 07:25
    Ljudi veruju u Boga, vanzemaljce, banke, epidemije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.