Advokati od sada mogu da zahteve katastru šalju preko "e-šaltera"

Više od 10.000 advokata u Srbiji može od sada da sve zahteve građana i privrede šalje katastru preko aplikacije "eŠalter", pa tako više neće morati da dolaze na šaltere Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).
Advokati od sada mogu da zahteve katastru šalju preko "e-šaltera"
Foto: 021.rs
Zahvaljujući ovom servisu i onlajn digitalnoj platformi "GeoSrbija", advokati će iz svojih kancelarija moći da imaju uvid u baze podataka katastra.
 
"Više hiljada advokata će od početka marta biti u mogućnosti da ostvare digitalnu komunikaciju sa katastrom", navodi portparolka RGZ-a Maja Radović. Na ovaj način, kaže, kapacitet katastra se povećava, a štedi vreme advokatima i radnicima katastra.
 
Tok rešavanja podnetih zahteva advokati mogu da prate preko servisa "eKatastar-Status predmeta".
 
Novim odredbama Zakona o upisu u katastar nepokretnosti, sva rešenja koja donosi katastar biće dostupna advokatima u digitalnom obliku na "Elektronskoj oglasnoj tabli" RGZ. Ako bude potrebe, advokati će moći da pošalju žalbu na kvalitet i brzinu rada službe ili zbog dugog čekanja na rešavanje predmeta, kroz servis "ePrimedbe na rad katastra".
 
Digitalnim povezivanjem advokata i katastra i podnošenjem zahteva u digitalnoj formi bez odlaska u katastar biće, kažu u RGZ, sprečena mogućnost da predmeti budu "zadržavani u fioci", na šta je veliki broj građana i advokata upozoravao.
 
U Srbiji posluje gotovo 5.000 advokatskih kancelarija i još oko 600 licenciranih geodetskih organizacija.
 
Maja Radović podseća da postoji i e-mail (pravnapodrška@rgz.gov.rs) na koji advokati mogu da pošalju pitanja koja se odnose na određena zakonska ili podzakonska akta, a odgovor će im stići, kaže, od stručnih lica. Ova e-adresa je, objašnjava, ponuđena zato jer se često dešavalo da građani, advokati i geodetske organizacije imaju potrebu za dodatnom informacijom.
 
"Najčešće se obraćaju osobama na šalteru. U tom slučaju, gotovo stoprocentno bi dobili netačnu, nepotpuni ili paušalnu informaciju dok će slanjem pitanja na ovu e-adresu dobiti pouzdane informacije", kaže Radović.
 
Do kraja marta, najavljuju iz RGZ-a, u digitalnu komunikaciju sa katastrom uključiće se i sve banke u Srbiji.
 
"To će omogućiti brži upis i brže brisanje hipoteka i pouzdanije podatke, s obzirom da će kolege iz banaka u celoj Srbiji direktno pristupati servisu katastra i upućivati zahtev da se ova vrsta promene napravi", rekla je Maja Radović.
  • Putnik

    03.12.2020 21:35
    Ekonomicni cirkuzanti
    Toliko hvaljeno elektronsko poslovanje e šalter, guzve su prošlost. Naravno kad se zakljucaju vrata a zaposleni uglavnom dipl. Pravnici po novoj isistematizaciji radnih mesta,
    jos nakaradnijoj od prethodne, putuju do posla i do 50km a mozda i vise.. Putni troškovi do plafona.. Koliko je strucna Maja Radovic vidi se po tome sto zaposlene u državnoj sluzbi naziva radnicima...
  • Putnik

    03.12.2020 21:28
    Ekonomicnost
    Toliko hvaljeno elektronsko poslovanje e šalter, guzve su prošlost. Naravno kad se zakljucaju vrata a zaposleni uglavnom dipl. Pravnici po novoj i jos nakaradnijoj od prethodne putuju do posla i do 50km a mozda i vise.. Putni troškovi do plafona..
  • Jovanka

    24.05.2020 11:18
    Sramota
    Sram vas bilo, da je nekoj drzavnoj instituciji dozvoljen tolki javasluk. Tri broja telefona sa sajta na koje zovem mesec dana niko se ne javlja, mejl sa sajta nije u funkciji. Zasto se ovoj instituciji tolerise tolki ne rad I bezobrazluk. A da ne spomiljem kako je sluzbenica poslala predmet na pogresno mesto I time dodatno zakomlikovala I oduzila ceo process.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.