CINS: Milionske isplate Pinka za emisiju Dragana Vučićevića

Za reklame i "Tešku reč", tok-šou Dragana Vučićevića, Pink je Informeru u samo pet meseci 2014. godine platio nešto više od 95 miliona dinara, odnosno oko 820 hiljada evra, pokazuju podaci Poreske uprave do kojih je došao CINS.
Dok vlasnik Pinka Željko Mitrović tvrdi da je tim novcem obuhvaćeno više od nekoliko meseci emitovanja emisije, sagovornici CINS-a kažu da bi to moralo da se nađe na računu, kao i da je ta cena nerealna.
 
CINS otkriva i da je Pink Informeru iste godine oprostio oko 380 hiljada evra, kroz ogromne popuste za oglašavanje. Osnovanost ovih poslova Poreska uprava nije proveravala dok je u isto vreme Pinku omogućavala reprograme poreskih dugova.
 
Najavljena kao "emisija koja će vas ostaviti bez utiska nedelje", Teška reč je sa emitovanjem počela u novembru 2012. godine, nedeljom veče, baš kao Utisak nedelje. Voditelj ovog informativnog tok-šou programa bio je Dragan Vučićević, vlasnik danas najčitanijeg provladinog tabloida Informer. Emisija je često, kao i Informer, služila za širenje propagande vlasti i sukob sa onima koji je kritikuju.
 
U prvom trenutku, "Teška reč" je išla na kanalu Pink 2, koji se emituje samo preko kablovske televizije, ali se od septembra 2013. prebacuje na Pinkovu nacionalnu frekvenciju. Već sledeće godine, prema podacima do kojih su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Pink je za izradu ove emisije i oglase u periodu od januara do maja Insajder timu, izdavaču Informera, isplatio nešto više od 95 miliona dinara ili oko 820 hiljada evra.
 
Tako je početkom 2014. Informer Pinku izdao dva računa za uslugu podrške i izradu emisije do 31. januara 2014. i oglase iz januara - ukupno na iznos od 49 miliona dinara, odnosno oko 422 hiljade evra po tadašnjem kursu. U martu te godine Pinku je traženo 265.000 evra, a u maju oko 133 hiljade evra.
 
Ove podatke CINS je pronašao u zapisnicima o poreskim kontrolama Insajder tima. Među prihodima od zakupa medijskog prostora opisani su računi koje je firma izdavala kompaniji Pink international za "uslugu podrške i izrade emisije Teška reč" i oglase za određeni mesec.
 
Vladimir Milić, zamenik direktora produkcijske kuće Mreža, koja proizvodi Utisak nedelje, kaže da su, ukoliko je novac bio za Tešku reč, za naše prilike to "basnoslovne pare". U Srbiji ne postoji emisija koja košta koliko je Informer navodno naplatio, smatra Milić. Produkcija emisije u kojoj voditelj priča sa gostima nije skupa, objašnjava Milić, već je reč o najjeftinijem televizijskom programu koji postoji.
 
"Plaća se ime voditelja, a to je koliko se dogovorite. (...) To je odličan dogovor za Vučićevića", rekao je Milić za CINS.
 
Poređenja radi, prema zapisniku o poreskoj kontroli televizije B92 "Utisak nedelje" je u aprilu 2012. dobio oko 1,8 miliona dinara. Milić je za CINS potvrdio da je to okvirna mesečna cena po kojoj su emisiju tad prodavali. Kada se podaci uporede može se zaključiti da je jedan mesec emitovanja "Teške reči" koštao više od jedne godine "Utiska nedelje".
 
Sa druge strane, vlasnik Pinka Željko Mitrović kaže da ta cifra "nije spektakularna".
 
"To je nama bio super jeftin projekat. On je bio dva puta jefitiniji od Hit tvita, bez obzira što je naš projekat", rekao je Mitrović.
 
Prema zapisnicima Poreske uprave, projekat je plaćen malo više od 95 miliona dinara za izradu emisije u periodima do 31. januara, 31. marta i 31. maja 2014. godine, kao i na oglašavanje tih meseci.
 
Ceo tekst CINS-a možete pročitati OVDE.
  • Nikola N

    02.03.2020 14:22
    Treba čitati poruke...
    @eks
    - Trebao si pre slanja svog komentara da pročitaš poruku korisnika @septička jama i da odeš na onaj link u dnu njegove poruke.
    - Bilo bi ti jasnije čiji je novac u pitanju (..Radi sa svojim novcem šta hoće..)...
  • eks

    02.03.2020 13:40
    normalno
    Kome smeta - njegov problem. Radi sa svojim novcem šta hoće. Možda je trebalo da "gurne" nešto Djilasu, ali neće.
  • lazo

    02.03.2020 12:36
    dok moze
    balkani-jada-drpaj....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.