Muškarac zaražen virusom korona stabilno, testovi članova porodice negativni, nema novih slučajeva

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se pacijent koji je oboleo od virusa korona dobro oseća, da nema temperaturu i da je njegovo stanje stabilno.
Muškarac zaražen virusom korona stabilno, testovi članova porodice negativni, nema novih slučajeva
Foto: Pixabay
Dodao je da su članovi porodice obolelog testirani na virus korona i da su rezultati negativni. Ministar je poručio da se informacije o obolelom pažljivo iznose kako se ne bi ugrozila njegova porodica.
 
Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na sve učesnike u javnom životu da ne otkrivaju privatne podatke pacijenta kod kojeg je potvrđen korona virus, da se suzdrže od širenja panike među stanovništvom, a odluke o zdravstvenoj zaštiti pacijenata prepuste nadležnima u sistemu zdravstvene zaštite.
 
"Tabloidno izveštavanje o pacijentu, koje ide do toga da čak pored dijagnoze navodi i zanimanje pacijenta je nedopustivo, a širenje straha među stanovništvom opasno", upozorio je Pašalić u saopštenju.
 
On je podsetio da svaki pacijent ima pravo na zaštitu privatnosti i poverljivosti svih ličnih informacija koje je saopštio nadležnom zdravstvenom radniku, uključujući i one koje se odnose na njegovo stanje zdravlja, dijagnostičke i terapijske procedure.
 
Ranije danas Zlatibor Lončar je na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio da je registrovan prvi slučaj virusa korona u Srbiji. Kako je ministar objasnio, reč je o čoveku koji ima 43 godina i koji je boravio u više navrata u Budimpešti. Agencija Frans pres je prenela da je u svetu od ovog virusa zaraženo više od 100.000 ljudi.
 
Lončar je izjavio da je u toku dana testirano još četiri do pet osoba na koronavirus i da su svi testovi bili negativni, odnosno da izuzev jednog slučaja u kome je potvrđeno pristustvo virusa nema novozaraženih.
 
Zaraženi muškarac je smešten u izolaciju u bolnici u Subotici gde su za N1 rekli da su od Ministarstva zdravlja sprečeni da o tome govore, te da nemaju ništa novo da kažu u odnosu na ono što je resorni ministar Zlatibor Lončar saopštio jutros na konferenciji za novinare.
 
Ekipi TV N1 je, međutim, ispred subotičke bolnice prišao čovek koji se predstavio kao prijatelj i poslovni partner obolelog, i koji ja sa njim pre 15-ak dana navodno bio u kontaktu.
 
Kaže da je od jutros, otkad je čuo informaciju da je njegov prijatelj oboleo, krenuo da zove redom lekare - najpre bolnicu, zatim epidemiologa na kog su ga uputili, pa i samo Ministarstvo zdravlja - kako bi saznao da li treba da se pregleda. Tvrdi da je dobijao odgovore da nisu nadležni, i da su ga upućivali na druge ljude, na kraju na Sanitarnu inspekciju u Subotici gde se niko nije javljao na telefon. Zbog toga je, kako kaže, došao sam u bolnicu kako bi znao šta mu je činiti, a o tome čitajte OVDE.
 
 
  • Branislav

    07.03.2020 09:40
    @B
    "... Amerima je vazniji Vol Strit nego zivoti njihovih gradjana. Rezultat: niko nema pojma koliko je obolelih, ljudi koji nisu testirani prekasno dolaze u bolnice i umiru, a leka nema...."

    ne bih rekao da je tako .
    Italija ima 60 miliona stanovnika i 4636 zarazenih , juzna koreja 51 milion stanovnika i 6767 zarazenih , francuska 67 milion i 653 zarazena , nemacka 82 miliona i 652 zarazena , japan 126 miliona i 420 zarazenih , spanija 46 miliona stanovnika i 402 zarazena , .... , amerika 330 miliona stanovnika i 335 zarazenih .
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
  • zli antisrpski

    07.03.2020 09:08
    Svet
    "da se suzdrže od širenja panike među stanovništvom, .."

    svetski mediji redovno izvestavaju sve u vezi korone , svakodnevno se azurira i obavestava svetska javnost .
    medjutim , posto smo mi pametniji od ostatka zlog antisrpskog sveta mi cemo i dalje biti gluvi na sve to i ponosno tvrditi kako imamo najzdraviju naciju na svetu .
  • LoL

    07.03.2020 08:03
    Bas je opasan ovaj virus kad vecina obolelih nema ni simptome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija