Ustav Srbije ne predviđa izvođenje vojske na ulice u slučaju vanrednog stanja

Ustav Srbije i Zakon o vanrednim situacijama ne predviđaju izvođenje vojske na ulice u slučaju proglašavanja vanrednog stanja ili vanredne situacije.
Ustav Srbije ne predviđa izvođenje vojske na ulice u slučaju vanrednog stanja
Foto: 021.rs
Prema članu 200 Ustava Srbije, kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, Narodne skupština proglašava vanredno stanje.
 
Ustav, u članu 105, propisuje da Skupština donosi odluke, među kojima je i proglašavanje i ukidanje vanrednog stanja, većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika.
 
Kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.
  • mekdolans

    15.03.2020 07:57
    @ Lenka, Bacvan...

    On i jedino ON!!! Dobro da ste to ponovili da slucajno ne zaboravimo.
  • Лука Лабан

    15.03.2020 07:47
    Шаљи војску на границу са Македонијом због миграната, то би било паметније.
  • gorki

    15.03.2020 07:42
    da li će vojska svojim autobusima da vozi decu u školu?
    da li da moja žena sačeka, pa da o trošku vojske ode u šoping u milano?
    hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.