NBS savetuje da se koristi bezgotovinsko plaćanje

Na listi predmeta koji prenose novi virus korona nalazi se i novac, zato iz Narodne banke Srbije (NBS) preporučuju da građani što manje koriste plaćanje gotovinom, a što više bezgotovinsko plaćanje.
NBS savetuje da se koristi bezgotovinsko plaćanje
Foto: Pixabay
Viceguvernerka NBS Dragana Stanić kaže da korišćenje keša nosi rizike za prenošenje virusa koji su identični rizicima kada se dodiruju predmeti koji su u masovnoj upotrebi u toku dana.
 
"Novac može biti prenosnik ovog virusa i u skladu sa time svakako da je neophodno pridržavati se svih onih higijenskih preporuka koje su nam nadležne institucije više puta ponovile, a odnose se na održavanje higijene ruku i nedoticanje lica. Zbog toga je preporuka NBS da građani svoja plaćanja obavljaju na bezgotovinski način upravo iz zdravstvenih razloga", rekla je Stanić.
 
Ističe i da građani mogu plaćati račune od kuće skeniranjem QR koda, koji je odštampan na računima EPS-a, Infostana, Informatike, Telekoma, Telenora i drugih izdavalaca računa.
 
"Na raspolaganju su nam različiti i najsavremeniji vidovi bezgotovinskog plaćanja i onaj ko je u prilici da ih koristi, svakako da je naš savet da ih koriste što više u aktuelnoj situaciji", kaže Stanić.
 
Naglašava i da će svi bezgotovinski platni sistemi NBS u narednom periodu potpuno normalno raditi, kao i do sada.
  • Činjenice

    17.03.2020 08:36
    Treba napomenuti, da od elektronskog plaćanja direktne koristi imaju srodnici
    premijerke.
    Kao direktori kompanije koja učestvuje i zarađuje na tom plaćanju.
    To je razlog zašto ja ne primenjujem elektronsko plaćanje karticom.
  • Veki

    16.03.2020 22:25
    Ja nemam mobilni telefon!!!!*

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija