Ministarstvo: Veća zagađenost vazduha, popraviće se promenom vremena

Ministarstvo zaštite životne sredine prepopručilo je građanima da manje vremena provode napolju zbog zagađenosti vazduha, uz ocene da ono potiče od indvidualnih ložišta i resuspendovane prašine i da će se stanje popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova.
 Ministarstvo: Veća zagađenost vazduha, popraviće se promenom vremena
Foto: Pixabay
U saopštenju je precizirano da se u Srbiji na većini mernih mesta, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, u poslednjih 30 sati registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti. Specifičnost trenutnog aerozagađenja je to što u masi PM-a dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.
 
Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače.
 
S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere, navedeno je još u saopštenju.
  • moreeee....!

    28.03.2020 10:12
    Ovo je najnesuvislije objasnjenje ikada, a porazno je ako ga izgovara Ministar za ekologiju - sneg potpuno ocisti vazduh, kad se otopi, sve te cestice odu u slivnik, vetar je drugi moguci cistac vazduha, jer rasprsuje zagadjeni vazduh iz gradova! Znaci da postoji neki teski zagadjivac, jer ako ova dva prirodna cistaca nisu uspela da uklone zagadjenje, znaci da u okolini postoje teski zagadjivaci! Automobila skoro da i nema, znaci ostaje samo "cista industrija" koju je Gazda dovukao u Srbiju, jer vise ni Kinezi nece da toliko zagadjuju svoju zemlju...!
  • Zos

    28.03.2020 08:27
    Automobili
    Zar nije ministar ekologije tvrdio da su najveći zagađivači automobili?Eto sada kada je 90 posto auta parkirano, Beograd najzagadjeniji.Ministre da li automobili zagađuju i na parkingu?
  • stevica

    27.03.2020 21:53
    .
    Ovo je isto kao "imacemo visi standard kada pronadjemo rudnik dijamanata u Titelu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.