Za srpske medicinare iz Nemačke poziv države u pomoć "licemeran"

Vlada Srbije pozvala je medicinare iz inostranstva da se vrate i volontiraju tokom krize. Taj poziv će, po svemu sudeći, biti jalov, objavo je Dojče vele (DW), dodajući da lekari i medicinske sestre imaju ugovore, a većina je ogorčena na stanje u Srbiji.

"Kao lekarka bih se odazvala pozivu bilo koje zemlje, ukoliko bih bila u mogućnosti. Naravno da postoji i potreba da se nađete porodici i prijateljima u nevolji. Ali, s obzirom na to od koga poziv dolazi, smatram ga u najmanju ruku licemernim", rekla je za DW Beograđanka Jelena Topalović koja u Berlinu radi kao lekarka opšte prakse.

Medicinska sestra Branislava Čobanović iz Šida živi u gradiću Lerah na tromeđi Nemačke, Francuske i Švajcarske. U lokalnoj bolnici radi na odeljenju hirurgije koje je prošlog vikenda pretvoreno u odeljenje za izolaciju zaraženih novim virusom.

Kaže da su u Srbiji uslovi rada bili loši, i da je najviše pogodilo smanjenje plate. Na pitanje da li bi se vratila, daje nedvosmislen odgovor.

"Ne bih. Jako sam ogorčena, jer ja od te države nisam dobila ništa. Jedino što sam dobila je smanjenje plate od deset odsto. Da su sada za medicinske sestre u Srbiji plate pet hiljada evra - ne bih se vratila", ponavlja Branislava.

Broj medicinskih radnika koji napuštaju Srbiju godinama vrtoglavo raste. Ministar Ivica Dačić, čije je Ministarstvo spoljnih poslova deo projekta "Tačka povratka", optužuje EU da onemogućava povratak srpskih medicinara.

"Mi visoko cenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose", izjavio je ministar.

Međutim, zdravstveni radnici iz Srbije u Nemačkoj obično imaju sigurno radno mesto i vezani su ugovorima.

Ambasada Srbije u Berlinu nije bila u mogućnosti da poveže DW sa bilo kim iz Nemačke ko se odlučio na povratak u Srbiju. U pisanoj izjavi za DW, iz programa "Tačka povratka" objašnjavaju da trenutno rade na prikupljanju informacija i izradi baze podataka o zdravstvenim radnicima iz dijaspore koji žele da, na volonterskoj bazi, pomognu u borbi sa epidemijom.

Apelu se do sada navodno odazvalo 280 medicinskih radnika. Međutim, taj broj obuhvata ne samo dijasporu, već i dobrovoljce iz Srbije.

Tekst u celini pročitajte na sajtu DW.

  • Tanja

    30.03.2020 09:43
    A koja je i svrha povratka ako svako mora biti u samoizolaciji 28 dana
  • Nisam lekar

    28.03.2020 21:14
    Nisu "dobili"
    "Dobili ste besplatno obrazovanje, ali ste to zaboravili."

    Ne, NISU DOBILI. POLAGALI SU PRIJEMNI ISPIT, POLOZILI GA, A ONDA UTROSILI BAR 6 GODINA ZIVOTA DA POSTANU DOKTORI. Onda su shvatili da su studirali u pogresnoj zemlji i otisli "preko".
    U ovoj zemlji botovi dobijaju sendvice i mesta u javnim kucama, pardon, preduzecima jer se uvlace nepismenim bahatim partijasima (iz svih partija, da se razumemo), "starlete", da ne kazem ..... dobijaju od svojih "dzentlmena" mobilne, nakit, kola, stanove. Narod daje glasove i dobija, ma znate vec sta.
    Onda dodje ovakva katastrofa i vidi se sva beda, sav javasluk u Srbiji, ali i organizovanost u Nemackoj i slicnim zemljama. Nemacka ima po najnovijim podacima peko 56000 slucajeva, ali samo oko 400 mrtvih.
  • Mad Hatter

    28.03.2020 17:22
    I ne treba da se vraćaju. Neka srblje leče popovi, ti isti što šire bolest srebrnom kašičicom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija