Kina donirala Srbiji dve laboratorije za testiranje korona virusa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je danas ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivanje, kome su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministri zdravlja i rudarstva i energetike Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, organizovano je onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbija, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video-linka.

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedne u Kliničkom centru Srbije, koja treba da počne da radi narednih dana, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje.

BGI, jedan od vodećih svetskih institut za genomiku, za dve najsavremenije laboratorije donirao je medicinsku opremu i uređaje za testiranje u cilju jačanja kapaciteta Srbije u borbi protiv koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, BGI je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od ključnih koraka u tamošnjoj strategiji borbe i pobede protiv novog korona virusa, navedeno je u saopštenju.

Dolazak opreme i stručnjaka BGI, koji će obučavati medicinsko osoblje iz Srbije i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje.

Očekuje se i da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

  • iguman

    08.04.2020 19:17
    Kako
    vidim, Srbija nije imala nista. Velika laz sa 1008 respiratora u posedu. Prvo "nisu znali" koliko imaju, pa je onda vucic lupio neki fijakerski broj.
  • STAVROS

    08.04.2020 17:12
    Donacija
    Kinezi nam uvale virus, a sada nam doniraju labaratorije za testiranje istog.
    Kao znak zahvalnosti,da im doniramo Anu Brnabic,bezpovratno?
    Posto smo mi darezljiv narod,mogu da nose I nase 'strucnjake' o istom trosku.
  • Novosadjanin

    08.04.2020 17:09
    A u Novom Sadu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.