Hirurg Miodrag Lazić preminuo od virusa korona

Srpski hirurg koji je spasio mnoge živote tokom ratnih ’90-tih godina, Miodrag Lazić (64), preminuo je jutros od virusa korona u niškom Kliničkom centru.
Hirurg Miodrag Lazić preminuo od virusa korona
Foto: Pixabay
Lekari te zdravstvene ustanove proteklih dana borili su se za život svog kolege, ali nisu uspeli da ga spasu.
 
Kolege i prijatelji doktora Laze, kako su ga svi zvali, opraštaju se od njega porukama na društvenim mrežama, a jedan od njegovih najbližih saradnika, hirurg Bojan Jovanović napisao je na svojoj Fejsbuk stranici "da je otišao najbolji među njima".
 
"Veliki čovek za života, od danas legenda o kojoj će generacije pripovedati. Najbolji srpski sin, čovek koji je zadužio ovu zemlju i pokoljenja. Počivaj u miru dragi prijatelju. Žal je prevelika", naveo je Jovanović.
 
Doktor Lazić je rođen u Zemunu 1955. godine, a specijalizaciju iz hirurgije završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u svojoj 30. godini i postao jedan od najmlađih hirurga u Srbiji. Nakon godinu dana rada u Vojnoj bolnici u Nišu, prešao je na Hiruršku kliniku Kliničkog centra gde je proveo radni vek.
 
Kada je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije, bio je kao hirurg dobrovoljac četiri godine u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.
 
Jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao jedini hirurg na tom području. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.
 
Napisao je "Dnevnik ratnog hirurga", svedočanstvo o ratu i dramatičnom spasavanju ljudskih života.
 
Mesto i datum sahrane doktora Lazića za sada nisu poznati.
 
  • barbara

    14.04.2020 19:08
    psihijatrija
    humanista i veliki čovek
  • Imeprezimestadion

    14.04.2020 14:46
    Zeleno
    Slava mu i hvala.
  • Prle

    14.04.2020 14:45
    Da
    To su bagra eto ko kad moze minuse da lupa ,za ovakvog coveka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija