Stopa smrtnosti od virusa korona u regionu: Najgora Rumunija, Srbija skoro najbolja

U Srbiji je stopa smrtnosti od koronavirusa 1,93 odsto, kako su danas saopštili epidemiolozi Kriznog štaba za borbu protiv korone.
Stopa smrtnosti od virusa korona u regionu: Najgora Rumunija, Srbija skoro najbolja
Foto: Pixabay
Prema najnovijim podacima američkog Univerziteta "Džon Hopkins", Srbija ima drugu najnižu stopu smrtnosti od korona virusa u poređenju sa zemljama u regionu.
 
Najveću stopu, prema njihovim podacima, u regionu beleži Rumunija sa 5,1 odsto stopom smrtnosti, zatim sledi Albanija sa 5 odsto, Slovenija i Bugarska sa po 4,8 odsto, Severna Makedonija sa 4,3 odsto, Bosna i Hercegovina sa 3,7 odsto i Hrvatska sa 2 odsto.
 
Najnižu stopu, nižu od Srbije, ima samo Crna Gora - 1,3 odsto.
 
Stopa srmtnosti je, inače, prema rečima dr Predraga Kona, i jedini pouzdan pokazatelj za poređenje situacije sa epidemijom, dok podaci o broju zaraženih nisu uvek uporedivi, jer se koriste različiti podaci, pa se dobijaju i različiti ukupni rezultati, a različita je i metodologija testiranja.
 
Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje jeste broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.
 
Tako se, na primer, Sjedinjene Američke Države sa više od 660.000 slučajeva koronavirusa i oko 33.000 preminulih nalaze na prvom mestu crne liste koronavirusa u svetu, ali je stopa smrtnosti u Americi od 4,9 odsto ipak znatno niža od one koju beleži Belgija, koja je juče sa 14 odsto smrtnosti postala vodeća po tom statičkom parametru.
 
U odnosu na pojedine države regiona, Srbija beleži veliki broj pozitivnih slučajeva virusa korona, ali i veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika, o čemu opširnije čitajte OVDE.
  • Владиимир

    23.04.2020 16:41
    MORTALITET
    Pravi pokazatelj je broj umrlih na 100.000 stanovnika u apsolutnim brojevima (Mortalitet). Smrtnost (letalitert) je broj umrlih u odnosu na broj bolesnih/zaraženih u procentima. Nema smisla uporedjivati se sa drugim zemljama zbog likovanja/politike/politikanstva već zarad "Šta nam valja dalje činiti". Razmatrati sopstvene slabosti i pozitivne korake ali imati na umu tudje greške i tudja dobra iskustva. Tako je moguće doći do napretka. Valjda nam je zajednički cilj da prodjemo sa što manje žrtava!
  • Zemaljska statistika

    18.04.2020 15:02
    @Statistika Ne gospodine, ono što ne vredi je čim se vama ne sviđa tuđe ne mišljenje već ukazivanje na činjenicu na koji način epidemiološka struka a samim time i SZO i ostale relevantne institucije računaju i upotrebljavaju podatak o letalitetu, a koje su u suprotnosti sa vašim mišljenjem koje vučete iz nezvaničnog izvora bez ikakve stručne pozadine, vi vređate, upotrebljavate velika slova i uskličnike i snishodljivo iako apsurdno "preporučujete" više čitanja jer ste iz nekog razloga uvereni ili vas je neko uverio da ste stručni u disciplini o kojoj ne znate ništa. Ne računam ja ništa "kako želim" niti mi je ikada padalo na pamet da računam kako želim, računam onako kako struka računa jer prevashodno sebe ne smatram stručnijim, a potom i kada zaista obavite malo tog čitanja koje tako širokogrudo preporučujete dođete do informacija koji parametri su relevantni i zašto je to tako, zašto i kako se takva informacija potom upotrebljava u daljem predviđanju i potrebama koje specifična epidemija zahteva u metodama, ljudstvu i tehnici sa ciljem obuzdavanja zaraze. Širenje dezinformacija kako je letalitet višestruko veći od onoga koliko zaista jeste nije samo besmislen i neupotrebljiv podatak koji nikako ne doprinosi rešavanju situacije, već predstavlja i svesno širenje laži i panike što biste trebali znati da spada u krivična dela.
  • Ja

    18.04.2020 11:22
    @Tiollo 18.04.2020 • 09:39
    "..Tiollo17.04.2020 • 23:14
    @Smarate 17.04.2020 • 22:32
    "Sa Hrvatskom koja (svakome ko iole mozda ima i razmislja je jasno) koriguje svoju statistiku."
    Ko ti je to rekao ?
    Predsednik Hrvatske ?"...

    "Da, licno on, juce smo se culi."


    Moram priznati da me je ovo nasmejalo . Mada se ne slazem s tobom , za ovaj odgovor sam ti dao plus :)

    Naravno da ne mozemo svi da razmisljamo isto, ne bi ni valjalo. Ali takodje, besmisleno je o tome raspravljati ovde. Tako da, plus za vas plus. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija