Stevanović: U narednom periodu moguće stvaranje manjih žarišta

Direktor Infektivne klinike za tropske bolesti Goran Stevanović rekao je da bi u narednom periodu mogla da se pojavljuju manja žarišta na različitim područjima u Srbiji.
Stevanović: U narednom periodu moguće stvaranje manjih žarišta
Foto: FoNet
U Gerontološkom centru Niš, prema ranijim izjavama, preminulo je 37 osoba, dok je kod još 33 njih virus korona potvrđen. Situacija je problematična i u Domu za stara lica u Negotinu, gde je 47 korisnika i zaposlenih prebačeno u Klinički centar Niš, gde je nakon trijaže veći broj njih poslat u kovid bolnicu u Sokobanju.
 
Po rečima epidemiologa Darije Kisić Tepavčević, najveća žarišta su u onim mestima u kojima se otkrije širenje u institucijama za smeštaj starijih osoba. 
 
Član Kriznog štaba Goran Stevanović naveo je da su od samog početka upozoravali i da se dobar deo mera donosio radi zaštite starije populacije. On je upozorio da kod starijih osoba, dok god ne budu otpuštene kao izlečene, uvek mogu da nastanu fatalna pogoršanja. 
 
"I dalje treba da se povede mnogo računa o gerijatrijskim ustanovama, ali i o svim našim starijim sugrađanima i zbog čega bi i dalje trebalo da budemo na oprezu. Može se očekivati da će se i u narednom vremenskom periodu pojavljivati manja žarišta koja će se sporadično pojavljivati ili u delovima zemlje u kojima do sada nije bilo toga ili će se vraćati u veće gradove gde je epidemiološka situacija stabilna. To su takozvani kontaktni repovi epidemije koji se viđaju i to je nešto što mora da nam održi pozornost da se ne opuštamo previše, jer ovo je možda početak kraja, ali smo još daleko od toga. Ne treba preterano žuriti sa popuštanjem pažnje i pozornosti komplektnog društva i populacije", zaključio je Stevanović.
 
Darija Kisić Stepavčević komentarisala je na današnjoj konferenciji mogućnost preispitivanja odluke o zabrani kretanja za prvomajske praznike, o čemu možete da čitate OVDE.
  • Skala

    27.04.2020 20:12
    I ovog stručnjaka častiti šerpom,a za dizanje panike u vreme vanr.stanja i plašenja naroda u zatvor,ali da vrati šerpu!
  • Žika

    27.04.2020 18:55
    SPREČITE.
    Neka krizni štab radi posao kako treba i epidemija će se ugasiti do 8maja i neće biti ni mala ni velika zarišta.
  • Mujoo

    27.04.2020 18:35
    Doboj
    Sledeća sedmica ključna itd nemate pojma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.