Politikolozi: Ocena stanja demokratije u Srbiji svake godine opada, izveštaj Fridom hausa ne iznenađuje

Rezultati izveštaja Fridom hausa u kojima se ocenjuje da Srbija više nije demokratija, već hibridni režim za politikologe nisu iznenađujući.
Politikolozi: Ocena stanja demokratije u Srbiji svake godine opada, izveštaj Fridom hausa ne iznenađuje
Foto: 021.rs
Kako navodi politikolog Boban Stojanović već pre dve godine je Srbija pala u delimično slobodne zemlje, a naredni korak je bio pad iz polukonsolidovanih demokratija u hibridne režime.
 
"U zavisnosti od politikoloških teorija, to su režimi koji imaju demokratske institucije i procedure, ali je stepen autoritarnosti vlasti toliki da se obesmišljuju i političke institucije i procesi poput izbora. Ja bih rekao da je Srbija takmičarski autoritarizam, upravo jedan tip hibridnog režima”, navodi Stojanović i dodaje da je bilo očekivano da će nas i Fridom haus uskoro svrstati u tu kategoriju, pošto su neki drugi međunarodni izveštaji već ukazali na to za European Western Balkans (EWB).
 
Sličnog mišljenja je i autor izveštaja za Srbiju Miloš Damnjanović koji je u intervjuu za Glas Amerike (VoA) izjavio da ocena stanja demokratije u Srbiji svake godine opada po malo, a da je taj pad osetan po različitim parametrima, među kojima su integritet ili tok izbornog procesa, stanje slobode medija i ukupno stanje demokratičnosti.
 
"Mi imamo zarobljenu državu, imamo jednu veoma jaku vladajuću partiju koja je stvorila veoma jaku i organizovanu mašineriju na svim nivoima vlasti. Uspela je da razori opoziciju, da je atomizuje. To je jedan vrlo organizovan partijski aparat koji kontroliše celu državu, od vrha do najniže pozicije, što se polako širi i na ekonomiju i u sve pore državne administracije", naveo je Damnjanović.
 
On dodaje da je problem "zarobljenosti države" postojao i ranije, ali da je bio prikriven zbog postojanja političkog i partijskog pluralizma pre dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast 2012. godine.
 
S druge strane, predsednik SNS-a, kao i predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je da je izveštaj FH o Srbiji veoma neozbiljan i pun netačnosti.
 
Premijerka Ana Brnabić takođe je istakla da "iako izveštaj ne prikazuje pravo stanje stvari u Srbiji, postoje i stvari koje stoje i mi ćemo neke primedbe usvojiti". Stoga, premijerka je izjavila da je Vlada Srbije juče poslala "studiozan odgovor na 18 strana".
 
Negativno ocenjeno opstruisanje učešća opozicije i medijska situacija
 
U izveštaju se navodi da je vladajuća SNS od dolaska na vlast sistematski ograničavala mogućnosti opozicije da bude uključena u upravljanje državom, piše EWB.
 
Kao jedan do problema izdvojene su skupštinske sednice "na kojima se mogu čuti gotovo isključivo predlozi vladajuće većine", dok se navodi da je SNS da bi ograničila nadzor na sopstvenim predlozima, isključila opoziciju iz parlamentarnih odbora i "predloge preplavljuje nepotrebnim amandmanima koji oduzimaju vreme odobreno za parlamentarnu debatu".
 
Ocenjuje se i da SNS "zloupotrebljava većinu, vrši pritisak na glasače i zamagljuje razliku između državnih i partijskih aktivnosti".
 
Medijska situacija u Srbiji takođe je negativno ocenjena, što se naročito temelji na padu na Indeksu slobode medija, po kom je Srbija sada zauzela neslavno 93. mesto na toj listi.
 
Stojanović smatra da je državna kontrola medija sve jača, a da su problemi sa izbornim procesom samo dodatno ubrzali svrstavanje Srbije u hibridne režime.
 
Posledice po evrointegracije Srbije
 
Programska menadžerka i visa istraživačica Centra za evropske politike, Sena Marić, ističe za European Western Balkans da nalazi izveštaja FH zajedno sa ostalim relevantnim indeksima, godinama unazad pokazuju trend pogoršanja demokratskih pokazatelja u Srbiji.
 
"Takođe, od prošle godine i EU koristi dosta snažniji rečnik za ovu oblast u odnosu na prethodne izveštaje. U poslednjih godinu dana to se i reflektovalo na proces pristupanja Srbije EU, što se može zaključiti na osnovu broja novootvorenih poglavlja (po jedno na svakoj Međuvladinoj konferenciji) u odnosu na dosta veći broj poglavlja spremnih za otvaranje. Očekujem da će i ovoga juna [u godišnjem izveštaju Evropske komisije] EU poslati istu poruku, time što će, u najboljem slučaju, otvoriti jedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom", objašnjava Marić.
 
Ona dodaje da se nada da će u dogledno vreme početi da se primenjuju novine koje uvodi novi pristup (revizija metodologije) procesa pristupanja, te da će slanje upozoravajućih poruka od strane EU zbog stagnacije i nazadovanja u oblasti vladavine prava dobiti svoj smisao.
 
Stojanović ističe da za nas, kao građane, očekujemo svi da će se neko iz EU setiti i ovog dela uslova za članstvo.
 
Tekst u celini pročitajte na sajtu EWB.
  • Beznađe

    16.05.2020 07:08
    Svesni sopstvenog užasa
    Ne treba nama niko da kaže kako nam je!
  • Bacvanin

    16.05.2020 06:52
    Cim je izvestaj pisao neko nas nema tu objektivnosti.
  • mile

    16.05.2020 06:42
    Da parafraziram nekadasnjeg Muju ,kakva nam je demokratija bolje ja znam od od onih sto o njoj pisu,ja u njoj zivim svaki dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija