U Srbiji se lažna vest podeli skoro 1.000 puta

U Srbiji se, u proseku, jedna lažna vest, putem različitih stranica i profila, deli 927 puta, izjavio je Aleksander Dardeli, izvršni potpredsednik za strategiju i razvoj Ajreksa (IREX), međunarodne neprofitne organizacije specijalizovane za globalno obrazovanje i razvoj.
U Srbiji se lažna vest podeli skoro 1.000 puta
Foto: Pixabay
Dardeli je rekao da su u periodu od mesec dana, od 12. marta do 12. aprila, putem medija i društvenih mreža podeljena ukupno 43 lažna narativa.
 
"Od tvrdnji da je Kina uspela da nađe rešenje za pandemiju do ultradesničarskih teorija zavere prema kojima je Severnoatlantska alijansa kreirala krizu, koristeći nervni gas sarin protiv stanovništva Srbije, ali i mnogih drugih. Te sadržaje onlajn i tradicionalni mediji podelili su ukupno 241 put. Na Fejsbuku su imali više od 220 hiljada deljenja", ukazuje zvaničnik Ajreksa.
 
On ukazuje da, prema podacima programa koji je Ajreks sproveo na teritoriji Srbije, 97 odsto stanovništva televizijski program gleda najmanje dva sata dnevno. U toku jednog dana 60 procenata populacije koristi Fejsbuk, dok 44 odsto upotrebljava Jutjub.
 
"Televizija Pink, prema navodima većine anketiranih, objavljuje najviše dezinformacija. Ovi podaci svojevrsna su matrica kako dopreti do određene grupe i šta činiti sa svakom od njih", rekao je Dardeli.
 
Prema njegovim rečima, borba protiv dezinformacija ne može se rešiti jednom pilulom, tu se ne radi o jednokratnoj stvari, koja se može rešiti u toku jedne ili nekoliko nedelja ili pak jedne godine već je to dugoročan napor za koji je potrebno vreme.
 
Rešavanju problema dezinformisanja u Srbiji potrebno je da se udruženo posvete civilno društvo, medijski profesionalci, institucije vlasti i privatni sektor u Srbiji.
 
"Treba da se okupe i dugoročno posvete rešavanju problema dezinformacija. Nažalost, Srbija nazaduje u oblasti slobode medija i radu medijskih profesionalaca", istakao je Dardeli.
  • Mela

    24.05.2020 20:51
    Svi to rade
    Koliko smo puta pročitali "kako prenosi(piše)..." pa počinju nebuloze i neproverene informacije. Na žalost i to je "novinarstvo"
  • Ognjen

    24.05.2020 15:44
    Nista cudno u radikalskom svinjcu.
  • Dejan

    24.05.2020 14:43
    Posao
    Av to dobro zna, zato i vlada ! Svesno laze a narod to kroz video klipove jos deli okolo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija