Islamski vernici proslavljaju Ramazanski bajram

Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, koji obeležava kraj meseca Ramazana i kojim se označava kraj ramazanskog posta, obeležava se tri dana.
Islamski vernici proslavljaju Ramazanski bajram
Foto: Pixabay
"Iza nas je mesec Ramazan, punih trideset dana odricanja od hrane i pića. Suština i smisao posta nije samo apstinencija od hrane i pića, kako se to obično misli, to je sredstvo kojim se dolazi do cilja, a to je duhovno uzdizanje čoveka", naveo je koordinator versko-prosvetne službe Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Rešad Plojović.
 
Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone. S obzirom na specifične okolnosti u kojima se proslavlja ovogodišnji Bajram, zbog epidemije virusa korona, Plojović je rekao da su pozvani vernici da bajramske dane "ipak provedu drugačije nego što je tradicija".
 
"Naravno nismo tražili da se u potpunosti odlože ili eliminišu ta naša međusobna posećivanja. Ali, tražili smo da se na neki način zadrže unutar kruga porodice, najbliže rodbine", poručio je on.
 
Mnogobrojni vernici klanjali su jutros bajram-namaz u Bajrakli džamiji, ali i dvorištu džamije u centru Beograda. Ono što je bilo različito u odnosu na prethodne godine jeste to što su vernici nosili zaštitne maske i rukavice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.