Pronađena nova vrsta algi za floru Srbije u parku prirode Rusanda

U parku prirode "Rusanda" u Melencima kraj Zrenjanina nađene su vrste silikatnih algi koje su nove za floru Srbije, objavili su "Rezervati prirode Zrenjanin".
Pronađena nova vrsta algi za floru Srbije u parku prirode Rusanda
Foto: Pixabay
Istraživanje za potrebe rada koji sprovodi Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu je obavljeno prošle i ove godine na lokalitetima Velika i Mala Rusanda i na veštačkom jezeru Peskara u zaštitnoj zoni Parka prirode.
 
Analizom je utvrđeno prisustvo dva nova roda i oko 15 vrsta "Bacillariophyta", novih za floru Srbije. Ti organizmi su karakteristični za morske, manje slane ili slatke vode s povećanom koncentracijom elektrolita.
 
Istraživanje je obavljeno tako da se ne uznemiri živi svet Parka prirode i ne podstakne širenje invazivnih vrsta, piše u saopštenju o tom otkriću.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija