Dvostruko veći broj zaraženih u Srbiji, preminula još jedna osoba od virusa korona

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica korona virusa, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
Dvostruko veći broj zaraženih u Srbiji, preminula još jedna osoba od virusa korona
Foto: FoNet/AP
Ukupan broj žrtava od početka epidemije je 247.
 
Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na korona virus je testirano 4.795 osoba, a virus je potvrđen kod njih 96.
 
Od početka epidemije korona virusa u Srbiji zaraženo je 11.667 osoba. Procenat smrtnosti je 2,12 odsto. Hospitalizovano je 390 pacijenata, a na respiratorima je njih 12.
 
Do danas je u Srbiji testirano ukupno 270.061 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
  • Pulmolog u penziji

    06.06.2020 23:48
    Problem
    Testovi su uvek bili problem jer pravi testovi se ne mogu napraviti za 16dana jer senzetivnost bude 65% što nije dovoljno da bi se sigurno moglo reći da ima SARS-COV-2 ili H1N1 i to je rizik veliki.
  • Stručnost pre svega

    06.06.2020 12:21
    @Podbarac
    Namerno frizirate podatke tako da vam odgovaraju, tj. kako se to kaže "navodite vodu na svoju vodenicu". Uzimate namerno najteže slučajeve zaraze korona virusom i poredite ih sa prosečnim slučajevima gripa i iz toga izvlačite pogrešne zaključke. Većina slučajeva zaraze korona virusom je blažeg oblika, sa periodom inkubacije od nekoliko dana gde je pacijent potom zarazan narednih 7 do 10 dana. Veličina tog virusa, obzirom da je nepravilnog oblika se kreće do 120nm dok je prosečno oko 80nm a ne 150, dok su najmanje bakterije 200nm, više nego duplo veće. U svakom slučaju postoje višestruko veći virusi od korona virusa i sa milionima baza naspram njegovih 30 000. Kao što sam napisao, bezmalo se svi virusi prenose izlučevinama, teško je da se virus prenosi kašljanjem i kijanjem a da se ne nalazi u vašoj pljuvačci, prenos vazduhom je dodatna osobina koja doprinosi stepenu širenja.
    Dugoročni karantini za pacijente su uvedeni prevashodno da bi bili potpuno sigurni da će širenje biti sprečeno, jer smo ovde suočeni sa opasnom zarazom o kojoj ne znamo puno i za koju nemamo vakcinu niti lek a ne zato što je to do sada zabeleženo prosečno vreme tokom kojeg je pacijent zarazan. Iz istog razloga se zato ne mogu prosto kopirati postupci drugih zemalja u borbi protiv virusa, em ne znamo sve o njemu em postoji niz drugih faktora koji se razlikuju od zemlje do zemlje, a da rizikujemo se jednostavno ne isplati.
  • vodoinstalater

    06.06.2020 10:36
    @Mentalitet 05.06.2020 • 21:43
    @vodoinstalater
    "...lupali ste u šerpe protiv mera ..."

    ja nisam lupao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.